VLAST PREUZEO MOĆNI KROKODIL: Mugabe smenjen sa čela vladajuće partije, do sutra u podne da podnese ostavku kao predsednik države
Foto: EPA/Aaron Ufumeli

SMENA

VLAST PREUZEO MOĆNI KROKODIL: Mugabe smenjen sa čela vladajuće partije, do sutra u podne da podnese ostavku kao predsednik države

Planeta -

HARARE - Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe smenjen je sa položaja lidera vladajuće stranke ZANU-PF, a stranka mu je dala rok da do sutra u podne podnese ostavku na pozicije šefa države.

Ako sam ne podnese ostavku, parlament će u utorak pokrenuti proces opoziva, takovani impičment.

Za novog šefa stranke postavljen je Emerson Mnangagva, koga je Mugabe ranije ovog meseca smenio sa mesta potpredsednika.

Predlog da on bude smenjen članovi Centralnog komiteta pozdravili su ovacijama. Ministar unutrašnjih poslova Obert Mpofu izjavio je da je odluka doneta "teška srca", jer je Mugabe služio zemlji i imao velikih dostignuća.

foto: EPA/AARON UFUMELI

Emerson Mnangagva je nov predsednik vladajuće partije

U svom obraćanju Centralnom komitet ZANU-PF, Mpofu je naglasio da su Mugabeova supruga Grejs i njeni bliski saradnici iskoristili njegovo stanje da opljačkaju nacionalne resurse.

Grejs Mugabe je izbačena iz stranke.

Parlament Zimbabvea će "definitivno" započeti proces opoziva Mugabe, saopštio je šef opozicione poslaničke grupe Inosent Gonese.

"Ukoliko mugabe ne ode do utorka, onda će proces (opoziva) biti izvestan, kao što Sunce izlazi sa istoka", rekao je Gonese. Goneseova partija, MDC-T, pokušavala je i u prošlosti da opozove Mugabea, ali nije mogla dok se i vladajuća ZANU-PF nije okrenula protiv njega.

Agencije su ranije javile da će se Mugabe sastati sa šefovima vojske, usred velikog pritiska da podnese ostavku, kako bi razgovarao o svojoj budućnosti, dok sa druge strane u parlamentu raste pritisak za njegov opoziv.

Vojska je saopštila da će građane izvestiti o ishodu razgovora što je pre moguće.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Aaron Ufumeli

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track