Najnovije vesti

(FOTO, VIDEO) STUDENTI PROTIV MUGABEA: Odloženi ispiti zbog haosa na univerzitetu!
Foto: Printscreen/ Twitter, Foto: Printscreen/ Twitter

UZVIKIVALI SLOGANE

(FOTO, VIDEO) STUDENTI PROTIV MUGABEA: Odloženi ispiti zbog haosa na univerzitetu!

Planeta

Na Univerzitetu Zimbabvea odloženi su ispiti nakon što su studenti počeli da uzvikuju slogane i pevaju pesme protiv 93-godišnjeg predsednika te zemlje Roberta Mugabea, koji je pod sve većim pritiskom da podnese ostavku.

Rojters je to objavio pozivajući se na očevica s univerziteta.

Mugabe pristao je na uslove pod kojima će podneti ostavku i da je već sastavljen je nacrt pisma o njoj, izjavio je za CNN neimenovani zimbabveanski zvaničnik direktno upoznat sa pregovorima.

Ovaj izvor kazao je američkoj televiziji da su generali koji pregovaraju sa Mugabeom pristali na mnoge od njegovih zahteva, uključujući dodeljivanje imuniteta njemu i supruzi Grejs, kao i pravo da zadrže privatnu imovinu.

Prema tom izvoru, cilj Mugabeovog televizijskog obraćanja u nedelju, za koji CNN navodi da je izgledalo da se predsednik protivi pozivu da odstupi sa vlasti, bio je da Mugabe javno objavi da je prošlonedeljna vojna akcija, tokom koje su pritvorili njega i saradnike, bila u skladu s ustavom.

"Kako bi formalno došlo do ostavke, neophodno je prvo poslati pismo predsedavajućem parlamenta", dodao je taj izvor.

AP je objavio da su Zimbabveanci bili razočarani jer njihov dugogodišnji predsednik Robert Mugabe nije podneo očekivanu ostavku u televizijskom obraćanju, a generalni sekretar udruženja ratnih veterana Zimbabvea Viktor Matemadanda zapretio je da će vojska Mugabea "suočiti s narodom".

"Mugabe se poigrava s narodom Zimbabvea. Složio se da se povuče, a onda se sa nama poigrava u poslednjem trenutku", rekao je Matemadanda za AP, ističući da se oseća izneverenim jer Mugabe nije podneo ostavku.

Matemadanda je rekao i da će ratni veterni ponovo okupiti narod na protestima i najavio da će "ovoga puta vojska suočiti Mugabea s narodom".

Zimbabveanci, koji su se sinoć  okupili u prestonici da proslave Mugabeovu očekivanu ostavku, kažu da bi bili srećni, "uprkos svemu što je učino", da je Mugabe otišao s vlasti dostojanstveno, dok neki među njima kažu da je Mugabe "diktator i uvek će to biti".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Twitter

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...