NASTAVLJENO CENKANJE OKO BREGZITA: Britanci spremni da povećaju sumu samo za izlazak iz EU!
Foto: Profimedia

raste cena rastanka

NASTAVLJENO CENKANJE OKO BREGZITA: Britanci spremni da povećaju sumu samo za izlazak iz EU!

Planeta -

Velika Britanija priprema povećanje finansijske ponude za izmirenje obaveza prema Evropskoj uniji (EU), uz uslov da Brisel pristane da počnu pregovori o budućem trgovinskom aranžmanu.

Zasad nema tačne sume koju je London spreman da plati, ali se govori o 40 milijardi funti, što je dvostruko više nego što je Velika Britanija dosad nudila kako bi izmirila obaveze koje je ranije prihvatila prema Uniji, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Iako su neki poslanici Konzervativne partije premijerke Tereze Mej oštro reagovali na navode o većoj finansijskoj ponudi, vodeće pristalice Bregzita u Vladi, poput šefa diplomatije Borisa Džonsona, pristale su da se plati "znatno veća suma" ako EU pristane da počne razgovore o trgovinskom sporazumu.

Velika Britanija želi da što pre počnu razgovori o trgovinskim odnosima Londona i Brisela posle Bregzita, ali EU traži da se prvo ostvari napredak po pitanju prava gradjana EU i statusu granice Irske i Velike Britanije posle Bregzita, kao i po pitanju finansijskih obaveza Londona.

Kurir.rs/Beta

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bregzit - početak kraja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track