(VIDEO) RUSKINJE RADO IDU U VOJNIKE: Ovo su ruske Amazonke i nisu mačji kašalj!
Foto: Printscren Youtubr

jednako dobre kao i muškarci

(VIDEO) RUSKINJE RADO IDU U VOJNIKE: Ovo su ruske Amazonke i nisu mačji kašalj!

Planeta -

Vojna služba sigurno nije mačji kašalj, pa ipak na hiljade Ruskinja stupa u vojsku i svoje zadatke izvršava na različitim terenima od vrelih sirijskih pustinja do rejona Arktika okovanih ledom. Nemojte ni sumnjati da svoj posao obavljaju jednako dobro kao muškarci.

Žene u Rusiji nemaju obavezu služenja vojnog roka, ali mogu da služe u vojsci na osnovu ugovora. Trenutno je više od 326 000 žena na neki način angažovano u ruskim Oružanim snagama. Ovaj broj obuhvata i vojnike (45 000) i civilno osoblje na vojnim univerzitetima, kao i u logističkim i medicinskim službama itd.

Ruske žene koje su u službi odbrane otadžbine mogu da se sretnu u najrazličitijim vojnim formacijama ruske vojske, pa čak i na različitim kontinentima, prenosi Raša bihajnd. One služe u kopnenim snagama, mornarici, vazduhoplovstvu i strateškim raketnim snagama, a učestvuju u akcijama na mestima kao što su Sirija i rejoni Arktika.

Vojna služba za žene ne razlikuje se mnogo od službe za muškarce i u ruskoj vojsci ne postoje posebne ženske jedinice. One žive u kasarnama (odvojeno od muškaraca) i prolaze godišnja testiranja psihofizičke spremnosti (mada sa različitim kriterijumima od onih koji važe za muškarce).

Prvi izuzetak od pravila da žene ne smeju direktno da učestvuju u borbama načinjen je ove godine, kada je Ministarstvo odbrane prvi put u ruskoj istoriji započelo pripremu za ženske vojne pilote.

Prvu grupu je činilo 16 devojaka, a sledeće godine će uslediti još kandidatkinja. Neke će voziti vojne transportne avione, dok bi se druge mogle naći za komandama aviona MiG-35, Tu-160, pa čak i najnovijeg Su-57.

Izuzetno naporna služba u elitnim vazduhoplovnim jedinicama veliki je izazov za žene vojnike. Osim toga, žene imaju priliku da se dokažu i u sastavu „plavih beretki”. Među njihovim zadacima je asistencija prilikom desanta vojnih jedinica i opreme.

Neke žene veruju da su njihove veštine i talenti korisniji u odbrani zemlje od unutrašnjih, nego od spoljnih neprijatelja. Trenutno je oko 170 000 Ruskinja zaposleno u policiji, ne samo u administraciji, nego i kao forenzičari i operativci.

One žene koje ne žele da imaju posla sa oružjem, mogu da se bore protiv druge vrste neprijatelja: požara, poplava i drugih prirodnih katastrofa.

Jedna od najvažnijih profesija za žene u Ministarstvu za vanredne situacije je rad psihologa koji pružaju pomoć ljudima za vreme nesreća i u vanrednim situacijama.

Kurir.rs/Raša bihajnd

Foto printscreen youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi incident u Skupštini Srbije! Boško Obradović gađao Martinovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track