(VIDEO) DA LI SU OVI SNIMCI DOKAZ DA GAGARIN NIJE BIO PRVI ČOVEK U SVEMIRU: Niko ne zna kako su nestali ovi astronauti
Foto: Profimedia

TAJNI SOVJETSKI PROGRAM

(VIDEO) DA LI SU OVI SNIMCI DOKAZ DA GAGARIN NIJE BIO PRVI ČOVEK U SVEMIRU: Niko ne zna kako su nestali ovi astronauti

Planeta -

Jeste li čuli za tajne svemirske programe Sovjetskog Saveza? Znate li za teoriju o izgubljenim kosmonautima u svemiru? Teorija zvuči kao zaplet iz filma naučne fantastike. Postoje stotine knjiga i publikacija širom sveta koje govore o svemirskoj trci i brojnim incidentima.

Ko nije čuo za Apolo 13 i njegove propuste ili katastrofu Apola 1 gde su tri astronauta izgubila živote. Ovo su samo neke od mnogih nesreća koje su se dogodile tokom svemirske trke između SAD- i SSSR.

Sve je počelo tokom Hladnog rata, a obe strane su koristile svoj uspeh kao ratnu propagandu.

foto: Profimedia

Sjedinjene Države bile su otvorenije oko svog svemirskog programa, a SSSR je spustio gvozdenu zavesu, pa je bilo gotovo nemoguće saznati nešto više o neuspesima i uspesima SSSR-a.

Braća Ahil i Đovani Đudika-Kordilja godinama su bili fascinirani svemirom. Svaka zemlja je htela da pokaže svijetu koliko su moćni pokretanjem misija u svemir. Svi su hteli da budu prvi koji će pokoriti nebo. U Torinu, u Italiji, braća su redovno slušala radiofrekvencije ruskog svemirskog programa.

foto: Youtube/Printscreen

Slušali su rakete, označavajući datume i vremena u dnevnicima. Čuli su čak i poslednje otkucaje Lajkinoga srca. Ruske svemirske vlasti htele su da dokažu da živo biće može preživeti poletanje. Nikad nisu ni planirali da vrate psa natrag na Zemlju. Sledeće tri godine, braća su nastavila da slušaju svemirsku trku. Čuli su lansiranje raketa, kapsule u orbiti, satelite koje izlaze iz Zemljine atmosfere i lajanje mnogih drugih pasa. Zatim su 28. novembra 1960. čuli nešto drugo.

Bio je to Morzeov kod. SOS. Neko je bio u svemiru i pokušavao da se obrati Zemlji. Signal je postajao slabiji, ali braća su pratila njegove koordinate. Odakle god je kôd dolazio, odmicao se od Zemlje. Kao da je izleteo iz orbite... Dva meseca kasnije, u februaru 1961. godine, braća su na svojim radijima čula disanje. I još jedno srce koje se naglo zaustavilo. Ubrzo nakon toga, čuli su kako ženski glas govori na ruskom. "Razgovaraj sa mnom", rekla je. "Prenos počinje sada. Osećam se vruće…", čulo se.

foto: AP

Odjednom, u glasu joj se pojavio užas. "Vidim plamen", plakala je. "Hoću li se srušiti? Da! Vruće je, ponovo ću ući u atmosferu", rekla je. Zatim su čuli užasni vrisak i buku snažne vatre. Braći se činili očiglednim da su iz Sovjetskog saveza ljudi poslati u svemir na eksperimentalne misije.

Samo nekoliko dana kasnije dolazi vest iz Sovjetskog Saveza. Jurij Gagarin je postao prvi čovek koji je putovao u svemir. Međutim, braća su verovala da imaju dokaze da su sovjetski kosmonauti poslati u svemir pre Jurija Gagarina. I da su umrli u svemiru. Činilo se da je Jurij Gagarin bio prvi čovek koji je preživeo uspon iz atmosfere.

Iako je Sovjetski Savez oduvek negirao takve teorije, skrivali su i prethodne neuspele svemirske misije. Ali svaka teorija ima svoje skeptike. Kako je amaterski radio mogao da uhvati signale tako daleko u svemiru kad su ih pratile stanice u Velikoj Britaniji, SAD, Francuskoj i Nemačkoj? Čudno je i pitanje kosmonautkinje koja je "živa izgorela". Njen ruski je jako loš. Ipak, svi kosmonauti bili su dobro obrazovani i pismeni.

Je li i taj snimka samo prevara ili je panika poslednjih trenutaka života izazvala mnoge greške? 60 godina kasnije, istina je još uvek dobro čuvana tajna, ali snimci ove italijanske braće mogu da se čuju na internetu. Možda nikad nećemo znati identitet onih koji su umrli u prvom pokušaju osvajanja svemirske trke. Ali, njihovi ostaci će večnost provesti među zvezdama...

Kurir.rs/Express.hr (Raif Okić) Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track