Najnovije vesti

(VIDEO) ZARAĐUJE 20 MILIONA DOLARA DNEVNO, ALI USPEVA DA IH POTROŠI:  Bil Gejts nema problema sa viškom novca, evo gde ga najviše ulaže
Foto: AP

iskusno

(VIDEO) ZARAĐUJE 20 MILIONA DOLARA DNEVNO, ALI USPEVA DA IH POTROŠI: Bil Gejts nema problema sa viškom novca, evo gde ga najviše ulaže

Planeta
15:36h

Bogatstvo jednog od osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa procenjeno je na oko 89 milijardi američkih dolara što ga čini jednim od najbogatijih ljudi sveta.

Ako bi trošio milion dolara dnevno, trebalo bi da prođe 245 godina da bi potrošio poslednji dolar. Takođe, svake sekunde zaradi 250 dolara, što znači da dnevno prihoduje oko 20 miliona dolara, odnosno 7,8 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Gejts je 1975. godine pokrenuo Majkrosoft u saradnji sa Polom Alenom. U 31. godini bio je najmlađi milijarder na svetu. S izdanjem Windows 95 1995. godine postao je najbogatiji čovek sveta. Od tada se nalazi u samom vrhu Forbsove liste.

U dobrotvorne svrhe dao je 41,3 milijarde dolara. Sa suprugom i Vorenom Bafetom 2010. je osmislio i realizovao projekat “Zavet dobročinitelja” (The Giving Pledge). Ko na njega pristane, obavezuje se da da pola svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Osim što mnogo ulaže u dobrotvorne svrhe, novac troši i za ispunjenje svojih prohteva. Na primer, 1997. godine kupio mlazni avion vredan 21 miliona dolara. Tokom godina posedovao je mnogo luksuznih automobila. U jednom od njih - Poršeu 911 - dobio je kaznu zbog prebrze vožnje.

Takođe raspolaže i velikom kolekciju umetničkih dela. Za sliku Vinslova Homera je 1988. platio 36 miliona dolara, zatim za "Polo Kraud" Džordža Belovsa 28 miliona dolara, “Rasadnik” Vilijama Merita Čejsa 10 miliona dolara, ‘Distant Tander’ Andrea Vita 7 miliona dolara i knjigu Kodeka Lejkestera neverovatnih 30,8 miliona dolara.

Ta slika se nalazi u njegovom domu u Sijetlu, vrednom 63 miliona dolara. Kuća ima 24 kupatila, šest kuhinja, dvoranu u koju staje 200 osoba, kućni bioskop i veštačko jezero sa ribama, piše "Biznis insajder".

Kurir.rs/Biznis insajder

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...