(VIDEO) NOŽ U LEĐA TRAMPU: Bivši ključni saradnik se sprema da propeva
Foto: Reuters, EPA

veze sa rusima

(VIDEO) NOŽ U LEĐA TRAMPU: Bivši ključni saradnik se sprema da propeva

Planeta -

Majkl Flin prekinuo je veze sa Trampovim advokatima, što sugeriše da bi bivši savetnik za bezbednost američkog predsednika mogao da sklopi sporazum sa specijalnim istražiteljem Robertom Mjulerom.

Američki predsednik Donald Tramp tako se ponovo našao na tankom ledu dok se protiv njega vodi istraga o navodnim spregama sa Rusijom tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

Advokat njegovog bivšeg savetnika obavestio je ove nedelje pravni tim predsednika da prekida komunikaciju sa njima, a odluka se smatra signalom da je Flin rešio da sarađuje sa Mjulerom.

Tokom velikih kriminalnih istraga advokati redovno razmenjuju informacije među sobom. Međutim, smatra se neetičkim ponašanjem ukoliko jedna strana nastavi sa razmenom podataka ako planira da sklopi sporazum sa tužilaštvom.

Kako prenosi britanski "Gardijan", advokat Majkla Flina i njegovog sina odbio je da komentariše odluku.

Flin je još u februaru morao da se povuče sa mesta Trampovog savetnika, nakon što su zvaničnici Bele kuće zaključili da je lagao o svojim ruskim kontaktima. U januaru je pozvan na informativni razgovor u FBI zbog svojih razgovora sa tadašnjim ruskim ambasadorom u SAD Sergejom Kisljakom.

Bivši savetnik i ranije je bio pod istragom zbog svojih poslova sa inostranim partnerima, dok je Mjuler samo preuzeo da vodi slučaj protiv njega.

Vatrena podrška Trampu tokom kampanje, Flin je jedna od ključnih figura u istrazi Mjulera. Bivši direktor FBI-ja Džejms Komi rekao je da je Tramp insistirao da prekine sa istragom protiv Flina.

S druge strane, Mjuler je prošlog meseca već najavio prve optužnice, uključujući i priznanje krivice savetnika kampanje Džordža Papadopulosa, kao i protiv Pola Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa.

Kurir.rs/Gardian

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track