PUĐDEMON IZAZIVA I EU I ŠPANIJU: Šta ćete ako pobedim na izborima?
Foto: AP

drsko

PUĐDEMON IZAZIVA I EU I ŠPANIJU: Šta ćete ako pobedim na izborima?

Planeta -

Smenjeni katalonski lider Karles Puđdemon danas je iz Belgije započeo kampanju za katalonske izbore zakazane za 21. decembar, uputivši odatle izazov Španiji i Evropskoj uniju da poštuju izborne rezultate.

"Da li ćete prihvatiti rezultate na izborima 21. decembra ako pobede oni koji se zalažu za nezavisnost? Da li obećavate da ćete obustaviti (direktnu kontrolu nad katalonskom vladom) ako to bude rezultat", upitao je

Pudždemon govoreći pred svojim pristalicama i Ostkampu, nadomak Briža, u Flandriji.

On je istakao da su decemarski izbori najvažniji u istoriji Katalonije.

Kako Rojters prenosi, lideri u EU veoma su oprezni po pitanju nezavisnosti Katalonije zato što je ono pokretnulo separatističke tendencije na mnogo širem nivou od same Španije.

Tokom njegovog obraćanja prilikom kog je predstavio listu svojih kandidata na predstojećim izborima, prisutni su uzvikivali "Puđdemon, naš predsednik".

Pudždemon je početkom meseca pobegao u Belgiju, nakon što je Španija za njim i njegovim saradnicima raspisala poternicu zbog podsticanja pobune u Kataloniji.

Kako navodi agencija, prema najnovijim anketama, očekuje se da na predstojećim izborima pobedu odnesu stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, iako možda neće uspeti da osvoje većinu u parlamentu koja je potrebna za pokretanje kampanje secesije.

Belgijski sud garantovao je Pudždemonu uslovno oslobađanje, ali mu je zabranio da napusti Belgiju bez odobrenja sudije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno okrivamo: Sa čijim dokumentima Naser Orić ulazi u Srbiju da lovi?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track