(VIDEO) CRNI PETAK JE USREĆIO MNOGE, A NAJVIŠE OVOG ČOVEKA: Zbog tog dana je pretekao Bila Gejtsa
Foto: EPA

bogataši

(VIDEO) CRNI PETAK JE USREĆIO MNOGE, A NAJVIŠE OVOG ČOVEKA: Zbog tog dana je pretekao Bila Gejtsa

Planeta -

Zahvaljujući Crnom petku, bogatstvo najbogatijeg čoveka sveta, šefa Amazona Džefa Bezosa (53) poraslo je na 100,3 milijarde dolara, tako da je postao tek drugi čovek od 1999. godine koji svoje bogatstvo mora da ispiše sa 12 cifara.

Pre njega to je jedino pošlo za rukom osnivaču Majkrosofta Bilu Gejtsu.

Na Vol Stritu je u petak S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, pri čemu su najviše porasle cene deonica u tehnološkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje dobrom početku predpraznične sezone potrošnje.

U skraćenom trgovanju na Vol Stritu, nakon Dana zahvalnosti, u fokusu ulagača bili su podaci o potrošnji građana na tzv. Crni petak, kada prodavnice nude velike popuste i kada počinje predpraznična kupovna groznica.

Procenjuje se da od Crnog petka do božićnih praznika prodavnice ostvare i do 40 odsto svoje ukupne godišnje prodaje, prenosi tportal.hr.

A sezona predpraznične potrošnje dobro je počela, posebno onlajn prodaja, pa tako podaci firme Adob Analitiks pokazuju da je na Dan zahvalnosti onlajn prodaja iznosila 2,87 milijardi dolara, dok bi na Crni petak prodaja mogla dostići rekordnih 5 milijardi dolara, što bi bilo 18 odsto više nego na isti dan prošle godine.

Bezosovo bogatstvo u 2017. povećalo se za čak 32,6 milijardi dolara, što je najveći porast u istoriji Blumbergovog indeksa milijardera na kojem drugo mesto drži Bil Gejts sa 89,1 milijardi dolara.

S uvećanjem bogatstva osnivača i šefa Amazona, postavlja se pitanje šta namerava učiniti sa svim tim novcem. Za razliku od Gejtsa ili američkog ulagača Varena Bafeta, koji je treći na listi sa 78.9 milijardi dolara, Bezos se zasad odrekao relativno malog dela svog bogatstva u korist siromašnih.

Šef Amazona tek se odnedavno posvetio filantropiji. U junu je preko Tvitera zatražio savete o tome kako najbolje pomoći drugima. Od 2002, Bezos je podelio Amazonove deonice u sadašnjoj vrednosti od oko 500 miliona dolara, izračunao je Blumberg.

Da Gejts (62) nije podelio gotovo 700 miliona dolara vredne deonice Majkrosofta i podelio gotovo tri milijarde dolara dobrotvornim organizacijama, on bi danas bio ubedljivo prvi na listi najbogatijih ljudi na svetu, težak oko 150 milijardi dolara.

Kurir.rs/Tportal.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track