(VIDEO) KAKO JE ZA DLAKU IZBEGNUT RAT SEVERNE I JUŽNE KOREJE: Vojnici Pjongjanga prešli granicu i otvorili vatru, Seul za sada nije vojno reagovao
Foto: AP

jurili prebega

(VIDEO) KAKO JE ZA DLAKU IZBEGNUT RAT SEVERNE I JUŽNE KOREJE: Vojnici Pjongjanga prešli granicu i otvorili vatru, Seul za sada nije vojno reagovao

Planeta -

Severna Koreja prekršila je sporazum o primirju sa Južnom Korejom ovog meseca kada su severnokorejski vojnici pucali i ranili severnokorejskog vojnika dok je bežao i to ne sme ponovo da učini, izjavio je ministar odbrane Južne Koreje.

Prebeg, severnokorejski vojnik identifikovan samo njegovim prezimenom, Oh, bio je kritički ranjen ali se oporavio u bolnici u Južnoj Koreji.

Incident je došao u vreme povećane napetosti između Severne Koreje i međunarodne zajednice oko programa nuklearnog naoružanja, ali Sever nije javno reagovao na bekstvo vojnika.

Ministar odbrane Južne Koreje Song Long-mu upozorio je sever, dok je bio u poseti granici gde je pohvalio južnokorejske vojnike na Zajedničkom sigurnosnom području (JSA), u Panmundžom, u demilitarizovanoj zona, za spašavanje vojnika koji je prebegao.

Severnokorejski graničari kratko su prešli granicu sa Južnom Korejom u poteri za prebegom 13. novembra i time prekršili sporazuma o prekidu vatre između severa i juga na kraju Korejskog rata. Od bekstva prebega Severna Koreja je, navodno, zamenila stražare na granici. Vojnik koji je 13. novembra prešao granicu u selu Panmunđžom, 13. novembra je upucan najmanje četiri puta i oporavlja se u južnokorejskoj bolnici.

Kurir.rs/Expres.co.uk

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track