ŠOKANTAN OBRT U POTRAZI ZA NESTALOM PODMORNICOM: Kapetan je rekao ove reči pre nego što im se izgubio svaki trag!
Foto: EPA, Foto: EPA

IMA LI NADE?

ŠOKANTAN OBRT U POTRAZI ZA NESTALOM PODMORNICOM: Kapetan je rekao ove reči pre nego što im se izgubio svaki trag!

Planeta -

Voda je ušla kroz cev za dotok vazduha argentinske podmornice i izazvala kratki spoj na jednoj od njenih baterija pre nego što je plovilo nestalo pre 13 dana, rekao je portparol argentinske mornarice Enrike Balbi.

Balbi je novinarima rekao da je kapetan podmornice rekao da je voda ušla kroz šnorkel dok je podmornica punila baterije, preneo je AP.

On je dodao da je kapetan kasnije preko satelitskog telefona rekao da je problem savladan.

Mornarica je prošle nedelje saopštila da, pre nego što je podmornica nestala, kapetan je prijavio elektični problem u odeljku za bateriju i podmornici je naređeno da se vrati u svoju bazu u priobalnom gradu Mar del Plata, na oko 400 kilometara od Buenos Ajresa.

Nade da će biti pronađeni preživeli članovi posade podmornice "ARA San Huan" u velikoj meri su izgubljene nakon što je objavljeno da je zabeležno nešto što "odgovara eksploziji" u blizini područja u južnom delu Atlantskog okeana u vreme kada je poslednji signal iz te zone 15. novembra uputila podmornica na svom putu od južne luke Ušuaja do obalskog grada Mar del Plata.

foto: EPA

Ovo saopštenje argentinske mornarice navelo je porodice nekih članova posade da odustanu od nade za njihovim spasenjem, a zvaničnici mornarice i stručnjaci su zabrinuti da bi čak i ukoliko je podmornica netaknuta već samo potonula, njena ekipa mogla da ostane bez kiseonika, prenosi AP.

Predsednik Argentine Mauricio Makri nedavno je rekao da će međunarodna potraga za podmornicom "ARA San Huan" i njenih 44 clana posade biti nastavljena, a da će nestanak biti istražen.

foto: Profimedia

Više od 12 aviona i brodova učestvuje u međunarodnoj potrazi na površini od 480.000 kilometara kvadratnih što je površina skoro kao površina Španije.

Argentinska mornarica je nedavno saopštila da Rusija u pomoć šalje vazdušnu posadu u Antonovu, a brod u južnoj luci Komodoro Rivadavia se sprema da preveze američku podmornicu za spasavanje u oblast koja se pretražuje.

foto: EPA

Kako je Rojters ranije preneo, Međunarodna organizacija sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) koja prati tajne atomske eksplozije saopštila je da je detektovala "neobičan signal" prošle nedelje u blizini mesta gde je nestala podmornica argentinske vojske.

CTBTO rukovodi posmatračkim stanicama opremljenim instrumentima među kojima i hidrofonima - podvodnim mikrofonima koji skeniraju zvučne talase okeana.

"Podvodni imulsivan događaj" koji je detektovan 15. novembra bio je kratak, neuobičajen i neprirodnog porekla", rekao je indženjer hidroakustike Mario Zampoli.

Kako je dodao, zvuk bi moglo da "ima veze sa eksplozijom, ali nije sigurno".

AP je ranije preneo da je Balbi rekao da nema naznaka da bi eksplozija mogla da bude povezana sa bilo kakvim napadom na podmornicu a Rojters je preneo saopštenje u kom se tvrdi da se radilo o "abnormalnom, jedinstvenom, kratkom, nasilnom događaju koji nije bio nuklearnog karaktera".

Posada podmornice "ARA San Huan" ima zaliha hrane i kiseonika za 90 dana na moru, međutim, ukoliko se nalazi ispod površine vode, kiseonika ima za sedam dana, pre nego što podmornica mora ponovo da isplovi.

"San Huan" je podmornica izgrađena u Nemačkoj 1983. godine, a dugačka je 66 metara.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Duh ili noćna mora? Belo lane mu stalo na put i ne dozvoljava da prođe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track