REKORDNA PRODAJA ORUŽJA U AMERICI: Na crni petak su se naoružali kao za rat
Foto: Reuters

ALARMANTNO

REKORDNA PRODAJA ORUŽJA U AMERICI: Na crni petak su se naoružali kao za rat

Planeta -

FBI na dan velikih popusta dobio čak 203.086 zahteva za proveru identiteta osoba koje su pazarile makar jedan komad oružja

VAŠINGTON - Amerikanci su i ovog „crnog petka“ pokazali svoju neverovatnu ljubav prema oružju!

Federalni istražni biro (FBI) pre šest dana je primio čak 203.086 zahteva za proveru identiteta osoba koje su pazarile makar jedan komad oružja!

Velika sniženja

U pitanju je rekordna prodaja za jedan dan, imajući u vidu da je na „crni petak“ 2016. FBI izvršio „samo“ 185.713 provera. FBI je 1998. pokrenuo Sistem za instant nacionalnu kriminalnu proveru (NICS) kako bi se utvrdilo da li potencijalni kupac ima pravo da pazari vatreno oružje. Ovaj sistem se sprovodi u 30 država, pet teritorija i prestonici Vašingtonu.

Navali na kupovinu oružja, osim velikog sniženja cena, doprinela je i najava Džefa Sešnsa, državnog tužioca, da će sistem provere NICS biti na reviziji nakon masakra u Saderlend Springsu (Teksas), kada je Davin Keli 5. novembra u baptističkoj crkvi usmrtio 26 i ranio još 20 osoba.

Revizija sistema

Revizija sistema će uslediti nakon što je utvrđeno da je Keli imao dugu istoriju porodičnog nasilja o kojoj armija nije obavestila civilne vlasti, zbog čega mu je dozvoljeno da legalno kupi veću količinu oružja i municije koju je iskoristio za masakr u crkvi.

- Osobe koje su opasne po društvo i koje su bile umešane u nasilje ne smeju legalno da kupuju oružje. Zbog toga sistem provere mora da funkcioniše besprekorno - kaže Robin Tomas, izvršni direktor Pravnog centra za sprečavanje oružanog nasilja Giford.

Činjenice

DA LI STE ZNALI?

- Drugi amandman američkog ustava garantuje pravo na posedovanje i nošenje oružja

- Prodaja oružja tokom ere Baraka Obame je veća nego za vreme Donalda Trampa

- Razlog za to je taj što je Obama pokušavao da ograniči prodaju oružja

- Prodaja oružja u SAD uvek poraste posle svakog masakra

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Rijaliti u sudnici Haškog tribunala!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track