KIM PRESREĆAN: Konačno smo potpuna nuklearna sila, pogađamo bilo koji deo Amerike!
Foto: AP, Foto: AP

OGLASIO SE LIDER SEVERNE KOREJE

KIM PRESREĆAN: Konačno smo potpuna nuklearna sila, pogađamo bilo koji deo Amerike!

Planeta -

Severnokorejski lider Kim Džong-un saopštio je, posle lansiranja novog tipa interkontinentalne balističke rakete "hvasong-15", da je Severna Koreja "konačno ostvarila veliki istorijski cilj upotpunjavanja svoje nuklearne sile, zbog čega je i gradila raketnu moć".

U saopštenju, koje je pročitala severnokorejska televizijska voditeljka, navodi se da je Severna Koreja "uspešno testirala novu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja je pala u more u blizini Japana i celokupno američko kopno stavila u domet svog nuklearnog oružja", prenosi danas Rojters.

Severna Koreja je sebe opisala kao "odgovornu nuklearnu silu", saopštivši da je svoje strateško oružje razvila kako bi se odbranila od "politike nuklearnog ucenjivanja i nuklearne pretnje američkih imperijalista".

Nova raketa "hvasong-15", nazvana po planeti Mars, naprednija je verzija ICBM koja je dvaput testirana u julu, navela je Severna Koreja, a ta raketa dizajnirana je s ciljem da ponese "superveliku tešku bojevu glavu" i ima mnogo više prednosti u svojim taktičkim i tehnološkim karakteristikama u poređenju s ranijim raketama.

Najnovije raketno testiranje Pjongjang je izveo juče, prvi put od polovine septembra, a nedelju dana nakon što je američki predsednik Donald Tramp tu zemlju stavio na američku listu zemalja za koje SAD tvrde da podržavaju terorizam, što Vašingtonu omogućuje uvođenje dodatnih sankcija.

Severna Koreja, koja je u septembru izvela svoju šestu i najveću nuklearnu probu, ispalila je desetine balističkih raketa pod mandatom Kim Džong-una, prkoseći međunarodnim sankcijama, a u najnovijem testiranju je ispalila raketu koja je dosad najviše i najduže letela.

Pjongjang navodi da je nova raketa dostigla visinu od oko 4.475 kilometara - što je više od 10 puta više u poređenju sa visinom na kojoj se nalazi Međunarodna kosmička stanica - i da je letela 950 kilometara tokom 53 minuta.

Mnogi nuklearni eksperti navode, međutim, da Severna Koreja tek treba da dokaže da je ovladala tehničkim preprekama, uključujući sposobnost ispaljivanja teške nuklearne bojeve glave na vrhu ISBM, ali da će verovatno uskoro i to učiniti.

"To ne mora da nam se dopada, ali ćemo morati da naučimo da živimo sa sposobnošću Severne Koreje da SAD uzmu na nišan svog nuklearnog oružja", upozorio je Džefri Luis, direktor programa za neširenje nuklearnog oružja u istočnoj Aziji na Institutu za strateške studije u Midlberiju.

Na osnovu putanje i udaljenosti, nova raketa verovatno imat domet veći od 13.000 kilometara - više nego dovoljno da stigne do Vašingtona i ostalih delova SAD, saopštio je Savez naučnika sa sedištem u SAD, uz napomenu da je nejasno koliko je punjenje raketa nosila i da li može da nosi veliku bojevu glavu i koliko daleko.

U međuvremenu, američki, japanski i južnokorejski zvaničnici složili su se da je raketa, koja se sletela unutar ekskluzivne ekonomske zone Japana, verovatno ICBM, dok je Pentagon saopštio da ta proba nije predstavljala pretnju po SAD, njihove teritorije niti saveznike.

Tramp je razgovarao telefonom s japanskim premijerom Šinzom Abeom i južnokrejskim predsednikom Mun Džae-inom, a sva tri lidera su potvrdila svoju posvećenost borbi protiv severnokorejske pretnje, pri čemu je Tramp istakao da je "to situacija koja se može rešiti".

Istovremeno, Savet bezbednosti UN zakazao je za danas hitnu sednicu posvećenu najnovijoj raketnoj probi Severne Koreje, koju je generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš snažno osudio kao "jasno kršenje rezolucija SB UN i nepoštovanje zajedničkog stava međunarodne zajednice".

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track