(VIDEO) UDALE SE ZA DIKTATORE I POSTALE GORE OD NJIH: Ovo su najbahatije prve dame na svetu!
Foto: Printscreen, AP, Profimedia

bezosećajne

(VIDEO) UDALE SE ZA DIKTATORE I POSTALE GORE OD NJIH: Ovo su najbahatije prve dame na svetu!

Planeta -

Mnoge žene koje su udajom postale prve dame svojih zemalja zgrtale su milione, živele u luksuzu, neosetljive na patnju svog naroda koji je živeo u bedi, nemajući šta da jede. Neke od njih, kad su se udale za diktatore i dokopale moći, uklanjale su političke protivnike i besomučno trošile državni novac.

Grejs Mugabe, sve do nedavno prva dama Zimbabvea, bila je na tronu od 1996. godine kad se kao 31-godišnjakinja udala za 40 godina starijeg Roberta Mugabea. Posle vojnog puča pre dve nedelje pobegla je iz zemlje i od tada joj se gubi svaki trag.

Vikiliks je 2010. otkrio da su visoki državni zvaničnici, zajedno sa Grejs organizirali privatne kopače rude u rudniku Čiadzva u istočnom delu zemlje, koji su za njih ručno vadili dijamante. Na taj način Grejs je prisvojila oko 15.000.000 dolara.

Grejs je poznata po svom raskošnom životu, pa su je zapadni mediji prozvali 'Guči Grejs'. Još 2003. godine novine su pisale da je tokom boravka u Parizu potrošila 120.000 dolara kad je izašla u manji šoping. Čak je zemlja dospela pod sankcije od strane EU parlamenta, uz objašnjenje da će to možda obuzdati Grejs od šopingholičarskih napada u trenutku kad se zemlja i njeni stanovnici suočavaju s katastrofalnim siromaštvom.

Slične sankcije nametnule su Zimbabveu i SAD. Dok je ona uživala u abnormalno bogatstvu, stanovnici su jedva preživljavali s jednim obrokom na dan. Mugabe je vladao 37 godina i mnogi stanovnici misle da je ona kriva što je Mugabe postao neosetljiv na njihove patnje.

Stoga je Grejs već odavno jedna od najomraženijih prvih dama u Africi. Ona je planirala da postane predsednica države, a u tome je sprečio upravo vojni puč. Inače, se pričalo da je doktor sociologije, ali nitko nikad nije video njen doktorski rad, a navodno je doktorat stekla u roku od dva meseca.

Kad je proletos objavljeno na društvenim mrežama da je umrla Imelda Markos, komentari su bili od onih pristojnih, do sasvim uvredljivih. Međutim, pokazalo se da je vest lažna. Kad su joj rekli da su je proglasili mrtvom, Imelda Markos (88), samo se nasmejala i rekla:'Življa sam nego ikada, samo sam jako stara!'

Svet dobro pamti Imeldu Markos, nekada prvu damu Filipina i udovicu diktatora Ferdinanda Markosa. Sredinom 80-ih godina svet se zgranuo kad su, posle Markosovog svrgavanja, upali u njihovu rezidenciju i pronašli posebnu prostoriju u kojoj je diktatorova supruga čuvala cipele.

Na desetinama polica od poda do plafona, prebrojili su čak 3.400 pari raznobojnih štikli. Istovremeno, filipinski narod je umirao od gladi i životario ispod ljudskog dostojanstva.

Imeldu su optužili da je tokom 20-godišnje vladavine njenog muža ukrala milijarde iz državne blagajne. Iako se te 1986. godine činilo da će biti najstrože kažnjena, nikad nije osuđena.

Kako je kasnije objasnila, cipelama je htela da promoviše filipinsku industriju obuće. Kasnije joj je filipinska vlada konfiskovala i velike količine skupocjenog nakita, a ona je rekla da je sakupljala nakit samo da bi sačuvala te istorijske komade nakita koje su nekada nosile kraljevske glave.

Posle svrgavanja Markosa sa vlasti, par je živeo na Havajima, gde joj je muž i umro. Pet godina kasnije Imelda se vratila na Filipine, ušla u predsedničku trku i izgubilau, ali je postala saborski odbornik, sa prijavljenom imovinom od oko 20.000.000 američkih dolara.

Ako ništa drugo, Rumuni mogu da budu zahvalni supruzi Nikolaua Čaušeska na najraskošnijem muzeju u Evropi. Doduše, rumunski narod sve to je plaćao izgladnjivanjem i životom bez grejanja u doba najvećih zima.

To je ujedno i bio razlog zašto se digla revolucija 16. decembra 1989. godine u Bukureštu, a nedelju dana kasnije diktator Nikolau Čaušesku i njegova supruga Elena su strijeljani. Elena je, izrazito uživala u kolekciji krznenih bundi od najrazličitijih divljih životinja.

Tako su se u njenim ormarima našle bunde od leoparda, tigra, zebre, jaguara i polarnih lisica. Danas može da se razgleda i velika palata koju je za nju izgradio njen suprug.

To je najveća palata u Evropi, a unutra je pravo bogatstvo koje je Elena naručivala iz svih krajeva sveta. Tako se tu nalazi oko 220.000 čvadratnih metara skupocenih tepiha, zatim 3,5 tone raznih kristala, ui milion kubika mramora. Najveći tepih težak je 1,5 tona.

Kad je 22. decembra 1989. godine Nikolau izašao na balkon palate da održi govor i smiri nemire, narod je počeo da zviždi i negoduje, pa su se povukli u palatu i naručili helikopter da ih skloni na sigurno.

Pilot ih je tokom leta uverio da će da ih sruše pa ih je spustio u vojnu bazu 70 kilometara od Budimpešte, a tamo ih je preki sud, sastavljen od generala, osudio na smrt streljanjem.

Kurir.rs/BBC

Foto: Printscreen, AP, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Žene im došle glave! 5 vladara koji su izgubili vlast zbog supruga, a tu su i dva Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track