(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Predstavljali se kao morski istraživači, pa zverski ubijali zaštićene kitove
Foto: YT Printscreen

Jezivo!

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) SNIMAK KOJI JE ŠOKIRAO SVET: Predstavljali se kao morski istraživači, pa zverski ubijali zaštićene kitove

Planeta -

Video-snimak japanskih krivolovaca koji ubijaju zaštićene kitove napokon je ugledao svetlo dana, i to posle pet godina mukotrpne sudske borbe da se svetu prikažu monstruozne scene snimljene u vodama Australije.

Vlada Australije godinama je odbijala da objavio šokantan video-snimak iako su brojna društva za zaštitu životinja to eksplicitno zahtevala. Razlog je bio "strah od pogoršavanja odnosa sa Japanom", čiji su državljani masakrirali kitove u zaštićenom okeanskom prostoru.

Ipak, snimak koji su napravili carinici Australije, ipak je uspeo da ugleda svetlost dana, i to tek nakon što je sud presudio u korist organizacije za zaštitu životinja "Sea Shepherd", koja je tužila državu Australiju i pobedila.

Na snimku se vidi kako se japanski brod, čija posada se australijskim vlastima predstavila kao "grupa okeanografa i istraživača", posle ulaska u zaštićene vode započinje lov na kitove. Snimak prikazuje zastrašujuće scene klanja životinja, i to harpunima punjenim eksplozivom. Nakon što je harpun probio nesrećnu životinju, posada je kita pribila uz brod i držala ga tu sve dok nije uginuo.

Direktor "Sea Shepherd" organizacije Džef Hansen optužio je krivolovce, za koje je rekao da harpunima ubijaju zaštićene vrste, i to tako što njihovi brodovi plove brže nego kitovi, te im je lako da ih "iscrpe i ubiju".

"Posle nekoliko minuta potere, kitovi su izmoreni, nakon čega usporavaju i postaju laka meta. Sledi im grozna sudbina, smrt eksplozivnim harpunom. To je čisto varvarstvo", rekao je Hansen.

(Kurir.rs/Independent)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja