KRALA OD SIROTINJE I HVALILA SE NOVCEM: 14 godina robije za nezajažljivu gradonačelnicu iz Brazila
Foto: Instagram/LIđijani Leići

na robiju

KRALA OD SIROTINJE I HVALILA SE NOVCEM: 14 godina robije za nezajažljivu gradonačelnicu iz Brazila

Planeta -

Liđijani Leići, gradonačelnica brazilskog grada Bom Žarđima, koja je vodila grad preko aplikacije WhatsApp, osuđena je na 14 godina zatvora zato što je od najsiromašnijih građana pokrala milione.

Bom Žarđim (40.000 stanovnika) je ionako jedan od najsiromašnijih gradova u Brazilu, a Leićijeva (27) je iz budžeta za obrazovanje proneverila 20 miliona brazilskih reala (oko 5 miliona evra).

Pobegla je od pravde u avgustu 2015, kad je krađa otkrivena. Ispostavilo se da je u jednoj malverzaciji angažovala nepostojeće kompanije da izgrade tri škole, što se nikad nije dogodilo, a novac je stavila sebi u džep.

Smestila se u San Luiš, udaljen oko 290 kilometara, i nastavila da luksuzno živi i hvali se rekama šampanjca, brzim automobilima itd. Službenicima je slala uputstva preko WhatssAppa, ali taj sladak život nije potrajao: posle 39 dana u bekstvu predala se vlastima.

foto: Instagram/LIđijani Leići

Posle dve i po godine duge pravne orbe, Leićijeva je osuđena na 14 godina i jedan mesec zatvora, pa zatim na šest godina kućnog pritvora. Na presudu može da se žali.

Propast te ambiciozne mlade žene počela je 2012, kad je njenom bivšem momku, Umbertu Dantešu dol Santušu (44), propala kandidatura za gradonačelnika Bom Žarđima zbog optužbi za korupciju. Liđijani se kandidovala umesto njega i pobedila, a njega je angažovala kao glavnog savetnika.

foto: Instagram/LIđijani Leići

Par je raskinuo početkom 2015, Santuš je dao otkaz i pobegao. Ipak, u odsustvu je osuđen na 17 godina i devet meseci robije, a zatim na sedam godina kućnog zatvora.

Dok se ona razbacivala novcem i hvalila, gradske škole nisu imala novca deci ni za užinu, kamoli za pravi obrok - protesti roditelja su i otvorili istragu.

foto: Instagram/LIđijani Leići

A gradonačelnica je pisala na Instagramu: "Pre nego što sam postala gradonačelnica, bila sam siromašna. Sad imam 'lend rover', vozim i 'tojotu' SW4. Možda bi trebalo da uzmem luksuznija koja jer - Bogu hvala - imam dovoljno novca za to".

"Mogu da kupim šta god hoću. Trošiću pare na šta mi se sviđa i baš me briga šta ljudi pričaju o meni", napisala je u drugom postu na Instagramu.

Kurir.rs/Independent

Foto: Instagram/Liđijani Leići

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track