ŠPANIJA OKRENULA DRUGI OBRAZ: Oslobođeno šest od osam katalonskih političara
Foto: EPA

tresla se Gora...

ŠPANIJA OKRENULA DRUGI OBRAZ: Oslobođeno šest od osam katalonskih političara

Planeta -

Španski Vrhovni sud odlučio je da pusti na slobodu šest od osam članova bivše katalonske vlade, koji su smenjeni i uhapšeni posle proglašenja nezavisnosti.

Sud je, međutim, odbio zahtev za oslobađanje uz kauciju bivšeg katalonskog potpredsednika Oriola Žunkerasa i regionalnog ministra unutrašnjih poslova Žoakima Forna, javlja AP.

Za šestoricu bivših članova katalonske vlade koji su bili pritvoreni u okviru istrage o umešanosti u nezakonito jednostrano proglašenje nezavisnosti 27. oktobra, određena je kaucija u iznosu od 100.000 evra. Što se tiče Žunkerasa i Forna, sud smatra da tek treba da se vidi da li su njihova obećanja da će se povinovati španskim zakonima i da će se odreći jednostrano proglašene nezavisnosti Katalonije, "istinita i stvarna". Isti zahtev za oslobađanje uz kauciju odbijen je i dvojici separatističkih aktivista, liderima organizacija "Katalonska narodna skupština" (ANC) i "Omnium Kultural".

Istovremeno, odluka o izručenju Španiji bivšeg katalonskog predsednika Karlesa Pudžedmona i četiri člana njegove smenjene vlade biće doneta 14. decembra, sedam dana pre regionalnih izbora u Kataloniji. Pudždemon i njegovi ministri odbijaju da se vrate u Španiju, gde su optuženi za pobunu i zloupotrebu javnih fondova, zbog čega bi mogli da dobiju višedecenijske kazne zatvora, ukoliko budu osudjeni, prenosi AP. Pudždemonov advokat, Pol Bekar, rekao je danas da tužilac traži izručenje katalonskih zvaničnika koji su u Belgiji, ali da nema osnova za izručenje, jer optužbe za koje se terete u Španiji nisu kažnjive u Belgiji. "Takođe smo naglasili i opasnost od kršenja njihovih ljudskih prava u Španiji", dodao je Bekar, prenosi AP.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: EPA)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track