RAT U SIRIJI SKORO JE GOTOV: Teroristi su slomljeni, teritorija oslobođena, prestanak sukoba je pitanje dana!
Foto: EPA, AP

PUTIN POTVRDIO

RAT U SIRIJI SKORO JE GOTOV: Teroristi su slomljeni, teritorija oslobođena, prestanak sukoba je pitanje dana!

Planeta -

Skoro čitava teritorija Sirije, uključujući istorijske hrišćanske oblasti, oslobođene su od terorista, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je istakao važnost ponovnog uspostavljanja mira kako bi se izbeglicama svih vera omogućilo da se vrate u domovinu.

"Situacija u ovoj zemlji se postepeno menja. Sirijske naoružane snage, potpomognute ruskom vojskom oslobodile su skoro celu teritoriju Sirije od terorista", rekao je Putin.

Moskva će pomoći da se obnove sveti gradovi, ne samo hrišćanski, dodao je.

"Pomoći ćemo pripadnicima svih vera, uključujući i muslimane koji su takođe dosta propatili zbog radikalnih islamista, bandita i terorista", kaže.

foto: AP

Ruski general Jevgenij Poplavskij je rekao da će u narednim danima čitava teritorija Sirije, istočno od Eufrata biti kompletno oslobođena. On je dodao da je ruska vojska izvela 672 leta i gađala više od 1.450 meta.

Podsetimo, Mosul, drugi najveći irački grad, pao je u julu nakon devet meseci borbe. Raka, sirijska prestonica IS-a, oslobođena je nakon četiri meseca borbe u oktobru.

foto: AP

U poslednjih nekoliko meseci, Islamska država je pretprela niz poraza u Iraku i Siriji, tako da su ostali bez 95 odsto teritorije koju su nekada držali.

Kurir.rs/RT Foto: EPA/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track