RUSIJA OBJAVILA LISTU: Ovi mediji su strani agenti
Foto: Profimedia

PLJUSKA AMERICI

RUSIJA OBJAVILA LISTU: Ovi mediji su strani agenti

Planeta -

MOSKVA - Rusko Ministarstvo pravde objavilo je spisak stranih medija koji će se u Rusiji od sada smatrati stranim agentima, a među njima su Glas Amerike i Radio Slobodna Evropa

U saopštenju ruskog ministarstva navodi se da su na spisku Glas Amerike (VOA), Radio Slobodna Evropa (RFE/RL) zajedno sa još sedam ruskih medija na lokalnim jezicima koji posluju u okviru radio Slobodne Evrope.

Na listi medija stranih agenata su Glas Amerike (Voice of America), Radio Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty), Televizija Sada (Current Time TV), servis Tatar-Baškir Radija Slobodna Evropa (Tatar-Bashkir service of Radio Liberty - Azatliq Radiosi), Reali regionalni projekat Idel (Realii, regional project Idel), Reali faktografski projekat na Kavkazu (Realii, Factograf project, Kavkaz.), Realii Krim (Realii and Krym.). Realii, navodi se u saopštenju ministarstva.

Savet Ruske Federacije je 22. novembra odobrio predlog zakona o stranim medijima koji deluju kao strani agenti, a predsednik Vladimir Putin potpisao je taj predlog zakona 25. novembra, podsetio je Tass. Prema tom zakonu, mediji mogu biti proglašeni stranim agentima u slučaju da primaju finansijska sredstva iz drugih zemalja, a kao takvi podležu ograničenjima kojima i sve neprofitne organizacije koje deluju kao strani agenti.

Takođe, takvi mediji će biti pozvani na odgovornost zbog kršenja zakona.

Ovaj zakon je usvojen kao odgovor na zahtev Ministarstva pravde SAD da se američki ogranak ruskog TV kanala RT registruje kao strani agent.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KAKO SMO PREVARILI NATO... Genijalna ideja naše vojske spasila avione i osramotila Alijansu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track