(FOTO) JEDAN DETALJ OTKRIVA KIMOVU NAJVEĆU TAJNU?! Stručnjaci na fotografijama lansiranja rakete primetili nešto šokantno!
Foto: AP, Foto: AP

SVE JE LAŽ?

(FOTO) JEDAN DETALJ OTKRIVA KIMOVU NAJVEĆU TAJNU?! Stručnjaci na fotografijama lansiranja rakete primetili nešto šokantno!

Planeta -

Izgleda da su noćne fotografije poslednjeg lansiranja severnokorejske rakete Hvasong-15 lažirane, objavio je CNN.

Marko Langbroek, stručnjak za svemir koji prati raketni program Severne Koreje, rekao je da je primetio nešto čudno oko zvezda na fotografijama snimljenim na suprotnim stranama rakete.

"Trebalo bi da vidite sazvežđe koja s postavljena suprotno, što u stvarnosti uopšte nije tako", rekao je.

Langbroek je utvrdio smer fotografija na osnovu oblika dima iz raketnog motora.

U ranim jutarnjim satima u sredu, Severna Koreja je ispalila nešto za šta se veruje da je njihova najnovija tehnološki napredna balistička raketa dugog dometa.

Državni mediji iz Severne Koreje naveli su da je Hvasong-15 dostigao nadmorsku visinu od 4.475 kilometara, što je dovelo do toga da je čitava teritorija SAD u dometu rakete.

Langbroek, koji je stacioniran u holandskom gradu Leidenu, kaže da je posmatrao fotografije lansiranja od kada ih je Severna Koreja objavila. Primetio je da "nešto nije u redu". Kako kaže, da bi snimali zvezde fotografi koriste široku ekspoziciju kako bi dobili više svetla. Međutim, šira ekspozicija znači da je kretanje snimljeno kao zamućenje. Kada fotografišu rakete noću, fotografi bi koristili široko otvorenu blendu i veliku brzinu zatvarača kako bi uhvatili brzo kretanje rakete. Zvezde se tu ne bi jasno pojavile tako jasno na slici, čak i u Severnoj Koreji, gde je zagađenost veoma niska.

"Izgledale su tako oštro, da to jednostavno nije izgledalo dobro", rekao je Džonatan Mek Dauel, astronom u Harvard-Smitsonovom Centru za astrofiziku, koji se slaže sa Langbroekom u vezi toga da su fotografije iz Severne Koreje možda "lažirane".

Kurir.rs/ CNN

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track