(VIDEO) POČINJE PAKAO ZA PORESKE RAJEVE: Evropska unija stavlja na crnu listu 25 država!
Foto: Profimedia

nov kodeks ponašanja

(VIDEO) POČINJE PAKAO ZA PORESKE RAJEVE: Evropska unija stavlja na crnu listu 25 država!

Planeta -

Više od dvadesetak zemalja naći će se na evropskoj "crnoj listi" poreskih utočišta, koju će EU da objavi danas kako bi se izborila sa praksom izbegavanja plaćanja poreza, piše britanski list Fajnenšel tajms.

Gotovo 25 zemalja će biti u nacrtu tog dokumenta, koji je izradila grupa Evropskog saveta zadužena za kodeks ponašanja, sačinjena od stručnjaka iz svake članice Evropske unije, ali u okviru njihove analize, nisu razmatrane članice EU.

Ipak, najmanje četiri države - Panama, Samoa, Guam i Maršalska ostrva - verovatno će, prema pisanju FT-a, biti uklonjene sa liste, jer su u poslednjem trenutku, obećale sprovođenje reformi. Evropski komesar za poreska pitanja Pjer Moskovisi izrazio je očekivanje da će ministri finansija Evropske unije na današnjem sastanku usvojiti "crnu listu" na kojoj će se naći oko 20 poreskih utočišta.

"Na 'crnoj listi' će se naći oko 20 zemalja, jer, uprkos desetomesečnim pregovorima, nisu ispunile potrebne zahteve. Imaćemo i liste koju bih nazvao "siva lista" sa oko 40 zemalja, koje su se obavezale da ispoštuju određene zahteve", izjavio je Moskovisi po dolasku na sastanak ministara finansija i ekonomije EU.

Primenjujući kriterijum Evropskog saveta o javnoj dostupnosti informacija, humanitarna organizacija Oksfam je zaključila da bi takva lista trebalo da obuhvata 35 zemalja, među kojima su i članice EU, poput Irske, Luksemburga, Holandije i Malte. Na listi OECD-a o poreskim rajevima iz juna 2016. godine nalazila se samo jedna država - Trinidad i Tobago.

Kako se ne bi našle na toj listi, države moraju da ispoštuju tri kriterijuma ili da obećaju da će reformisati svoje poreske sisteme, navodi FT.

Države moraju da imaju pravedne poreske propise, što, prema definiciji EU, podrazumeva da ne nude povlašćene mere ili aranžmane koji omogućavaju kompanijama da prebace profit kako bi izbegle plaćanje poreza.

Države, takođe, moraju ispoštovati standarde o transparentnosti i implementirati mere za sprečavanje prebacivanja profita koje je ustanovila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kurir.rs/Tanjug

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Rajski papiri" otkrivaju paklene zavere! Svetski mocnici, ali i jedan srpski ministar preselili bogatstvo u ofšor zemlje!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track