Najnovije vesti

PREOKRET U KATALONIJI! Španija ipak neće da hapsi Puđdemona!
Foto: AP, Foto: AP

POVUČENA POTERNICA

PREOKRET U KATALONIJI! Španija ipak neće da hapsi Puđdemona!

Planeta

Vrhovni sud Španije saopštio je danas da je povukao međunarodni nalog za hapšenje smenjenog katalonskog predsednika Karlesa Puđdemona i četvorice članova njegovog kabineta navodeći da su političari pokazali spremnost da se vrate u Španiju.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra, koje je španski sud proglasio nezakonitim, petorica političara su otputovali u Belgiju gde se nalaze i sada, a sudi im se, između ostalog, za pobunu i zloupotrebu javnih fondova za šta bi mogli da dobiju višedecenijske kazne zatvora, ukoliko budu osuđeni.

Kako prenosi AP, španski sudija je rekao da pojedinačni nalozi za hapšenje nisu primenjivi na preksršaje koje su oni počinili kao deo šire grupe i da su optuženi političari pokazali svoju "nameru da se vrate u Španiju" kako bi se kandidovali na predstojećim izborima u Kataloniji.

Puđdemon vodi kampanju svoje stranke Katalonska evropska demokratska stranka (PDeCAT) uoči izbora u Kataloniji koje je zakazala španska vlada za 21. decembar, u pokušaju da pronađe demokratsko rešenje najgore institucionalne krize koja je zadesila Španiju u poslednje skoro četiri decenije.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neverovatno! Samo zbog ove reči je bivši inspektor završio u komi!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...