(VIDEO) BIO JE NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU, A ONDA SU MU OTELI UNUKA: Odbio je da plati otkup, a za to je dao neverovatan razlog
Foto: Youtube/Printscreen

SLUČAJ KOJI JE OBIŠAO SVET

(VIDEO) BIO JE NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU, A ONDA SU MU OTELI UNUKA: Odbio je da plati otkup, a za to je dao neverovatan razlog

Planeta -

U bioskopima uskoro treba da se pojavi film Film "Sav novac na svetu", koji ponovo baca svetlo na priču koja je zaokupila svetsku javnost 1970-ih godina.

Džon Pol Geti (1892-976), poznat i kao Old Džon, bio je američki milijarder koji je ipak najviše ostao upamćen po tome što je odbio da plati 17 miliona dolara za oslobađanje svog unuka.

Džon Pol Geti Treći je imao 16 godina kada je 1973. kidnapovan u Rimu.

Njegov deda je u to vreme bio najbogatiji čovek na svetu. Pet puta se ženio i imao brojne ljubavnice.

Svog unuka Džona Pola Trećeg upoznao je kada je ovaj imao 11 godina i ponovo se sreo sa njim četiri godine kasnije. Deda nije bio baš oduševljen svojim unukom koji je vodio boemski život.

U vreme kidnapovanja tinejdžer je radio kao slikar u Rimu. Svesni bogatstva njegove porodice, mediji su ga prozvali "Zlatnim hipikom".

Tinejdžer je kupovao stripove kada su ga tri muškarca udarila pištoljem u glavu i otela.

Odvezli su ga u jednu pećinu na jugu zemlje i pozvali njegovu porodicu od koje su tražili 17 miliona dolara. Getijevi su najpre pomislili da to tinejdžer želi da na prevaru uzme novac za sebe.

Old Džon je medijima rekao da ne veruje da će platiti kidnaperima.

"Imam još 14-oro unuka i ako sad dam makar peni, onda ću imati 14 kidnapovanih unuka", rekao je on.

Nakon tri meseca tišine, kidnaperi su tinejdžeru odsekli uvo i poslali ga u Rim.

Njegova majka Gejl je po pegama prepoznala uvo njenog sina. Međutim, Old Džon je i dalje odbijao da plati otkup, nakon čega je Gejl počela da moli druge da joj pomognu.

foto: Youtube/Printscreen

Na kraju je stari milijarder ipak popustio, pa je porodica pregovarala sa kidnaperima i platila im 2,2 miliona dolara. Tinejdžer je pušten na slobodu pet meseci nakon otmice.

Devet godina kasnije on se predozirao metadonom i valijumom, nakon čega je ostao zauvek paralizovan. Džon Pol Treći je preminuo 2011. godine kada je imao 54.

Porodica Geti je i danas teška nekoliko milijardi dolara.

Kurir.rs/Indipendent Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Bakir Izetbegović ponovo provocira!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track