Najnovije vesti

NOVI LUVR UGOSTIO SPASITELJA: Otkriveno gde će biti izložena najskuplja slika na svetu
Foto: EPA/Justin Lane

Bogato, nema šta

NOVI LUVR UGOSTIO SPASITELJA: Otkriveno gde će biti izložena najskuplja slika na svetu

Planeta

Slika Leonarda da Vinčija, koja je u novembru prodata na aukciji za rekordnih 450,3 miliona dolara, biće izložena u novom muzeju Luvr u Abu Dabiju.

"Salvator Mundi (Spasitelj sveta) stiže u Luvr Abu Dabija", prenela je ta kulturna ustanova na Tviteru, ne navodeći vlasnika slike niti tačan datum izlaganja dela. Naučnici veruju da je slika, ulje na platnu na kojem je prikazan Hrist koji drži kristalnu kruglu, jedna od samo nekoliko očuvanih Da Vinčijevih slika pet vekova posle njegove smrti. Slika, čiji Isusov zagonetni pogled poziva na upoređivanje sa zagonetkom osmeha takođe Da Vinčijeve "Mona Lize" (Đokonda), bila je u vlasništvu engleskih kraljeva i vojvoda, a potom je nestala.

Platno se ponovo pojavilo 1900. kada ga je kupio jedan britanski kolekcionar. U to vreme se smatralo da je to delo nekog Da Vinčijevog učenika, a ne samog majstora slikarstva. Slika je prodata 1958. godine za 45 funti, pre nego što je utvrđeno da je delo Da Vinčija. Delo, koje je ponovo prodato 2005. godine, bilo je delimično oštećeno, ali je restaurirano na zahtev konzorcijuma trgovaca umetničkim delima, koji su dali najmanje 10.000 dolara za obnovu. Oko te slike se vodi i sudski spor između jednog ruskog milijardera i prodavca umetničkih dela.

Muzej Luvr u Abu Dabiju, koji će izložiti najskuplju sliku na svetu, otvoren je 11. novembra posle deset godina gradnje. Za razliku od drugih muzeja, koji nude dela po određenoj klasifikaciji, stilovima ili civilizacijama, muzej u Abu Dabiju će isticati univerzalne teme i zajedničke uticaje između civilizacija.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: EPA/Justin Lane)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...