NA POMOLU NOVA VLADA: Šulcova stranka ulazi u koaliciju sa Merkelovom?
Foto: AP

HOĆE DA IZBEGNU NOVE IZBORE

NA POMOLU NOVA VLADA: Šulcova stranka ulazi u koaliciju sa Merkelovom?

Planeta -

Nemačka socijaldemokratska stranka Martina Šulca odlučila je da uđe u pregovore oko formiranja koalicije sa kancelarkom Angelom Merkel.

Velika većina članova SPD-a dala je zeleno svetlo partijskim vođama za početak pregovora koji bi mogli da dovedu do formiranja vlade.

Šulc je pre glasanja još jednom pozvao stranku da prihvate ovu odluku, a oko 600 članova je glasalo u prilog nastavka pregovora.

Pošto pregovori o formiranju koalicije Demohrišćana, Zelenih i Liberala nisu uspeli, predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer je imao mogućnost da raspiše nove izbore, ali je odlučio da izvrši pritisak na vodeće političare u državi kako bi se ipak došlo do parlamentarne većine.

Šulc je dugo odbijao da razmatra mogućnost ponovnog stupanja u koaliciju sa demohrišćanima, jer smatra da je upravo pristajanje na "veliku koaliciju" nakon prethodnih izbora prouzrokovalo katastrofalan rezultat na nedavnim parlamentarnim izborima, kada je SDP osvojila tek nešto više od 20 odsto glasova.

Parlamentarni izbori u Nemačkoj su se održali 24. septembra, kada je pobedu odnela koalicija CDU/CSA koja je osigurala 246 mesta u parlamentu, ali nije uspela da obezbedi većinu za formiranje vlade.

Kurir.rs/Bild/Politico Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track