ŠULC IZNEO NEVEROVATAN PREDLOG: Želi SJEDINJENE EVROPSKE DRŽAVE i to u narednih 5 godina!
Foto: EPA

PO UZORU NA AMERIČKE

ŠULC IZNEO NEVEROVATAN PREDLOG: Želi SJEDINJENE EVROPSKE DRŽAVE i to u narednih 5 godina!

Planeta -

Martin Šulc, bivši predsednik Evropskog parlamenta i lider nemačkih socijaldemokrata, izazvao je prilično burne reakcije svojim ambicioznim pozivom na osnivanje Sjedinjenih Evropskih Država, po uzoru na one američke, i to u roku od 5 godina.

Njegova stranka trenutno pregovara o postizbornoj koaliciji koja bi trebalo da spasi kancelarku Angelu Merkel od novih izbora. Šulcov SPD je, naime, poslednji potencijalni koalicioni partner za CDU Angele Merkel jer su pregovori s liberalnim Slobodnim demokratama i levičarskim Zelenima propali prošlog meseca.

Šulc je zahtev za dalje ujedinjenje Evropske unije kao federalne države izneo kao jednu od “crvenih linija”, odnosno, bespogovornih uslova za ponovni ulazak u koaliciju s demohrišćanima.

Druga dva uslova koje je izneo u 75-minutnom govoru na konvenciji socijaldemokrata su jačanje socijalne “sigurnosne mreže” u modernoj digitalnoj ekonomiji i postepeno napuštanje uglja kao energenta. “Zašto ne radimo na tome da učinimo Sjedinjene Evropske Države stvarnošću, najkasnije do 2025?” upitao se Šičc pred stranačkim delegatima u Berlinu i objasnio kako bi se taj projekt ostvario.

"Želim evropski ustavni sporazum koji stvara federalnu Evropu. Konvencija bi napisala nacrt ovog sporazuma u bliskoj saradnji s civilnim društvom i narodom. Sporazum bi zatim trebalo da bude dostavljen članicama EU, a one koje ga odbiju trebalo bi da budu izbačene iz EU", rekao je.

Kurir.rs/Dnevno.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track