(VIDEO UŽIVO) PALESTINA NA IVICI HAOSA! IZRAELCI SAOPŠTILI: Upravo smo bombardovali Gazu!
Foto: AP, EPA

SUKOBI

(VIDEO UŽIVO) PALESTINA NA IVICI HAOSA! IZRAELCI SAOPŠTILI: Upravo smo bombardovali Gazu!

Planeta -

Palestinci širom Zapadne obale i istočnog Jerusalima započeli su posle molitvi petkom marševe i nasilne proteste zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, više od 200 povređenih u sukobu sa snagama reda!

Izraelski avioni napali su večeras vojne objekte Hamasa u pojasu Gaze, kao odgovor na ranije raketne napade, saopštila je izraelska vojska. Ministarstvo zdravlja u Gazi izjavilo je da je ranjeno 15 osoba.

Tenzije između Palestine i Izraela dostigle su i vatreni krešendo kada su izraelske snage presrele raketu ispaljenu iz Gaze ka južnom delu Izraela.

Za sad nema informacija da li ima žrtava.

Jedan palestinski demonstrant je danas poginuo, a 60 je danas ranjeno u sukobima Palestinaca i pripadnika izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu. Većina demonstranata je ranjena gumenim mecima na Zapadnoj obali, saopštio je palestinski Crveni polumesec, ali ima i ranjenih bojevom municijom, preneli su izraelski mediji.

Demonstranti sa sobom nose i transparente sa natpisima "Pozivamo vas, armijo muslimana! Jerusalim - prestonica kalifata“ i mašu zastavama palestinskih grupacija.

Tokom molitve imam je proglasio Jerusalim arapskim islamskim gradom, a govorio je i o "gnevu" i "značajnom bolu" koji oseća muslimanska zajednica zbog Trampove odluke.

foto: AP

Izrael je razmestio stotine dodatnih policajaca danas u Jerusalimu na Brdu hrama u Starom gradu, mestu svetom i za Jevreje i za muslimane koji oni zovu Haram la Šarif (Uzvišeno utočište), nakon tog poziva.

U sukobima od jutros povređeno je 40 Palestinaca na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska je u međuvremenu napala iz vazduha i sa kopna pozicije unutar pojasa Gaze u odgovoru na raketnu vatru na Izrael.

Palestinske frakcije, uključujući Fatah i teroristički Hamas, pozvale su da se organizuju marševi oko kontrolnih punktova i poznatih poprišta sukoba sa izraelskim snagama bezbednosti.

Hamas je otišao i dalje i pozvao palestinki narod da odmah započne novu intifadu, ustanak protiv izraelske okupacije, koja bi se poklopila sa 30. godišnjicom prve intifade koja je izbila decembra 1987.

I u pojasu Gaze se planiraju demonstracije i da demonstrati pokušaju da priđu bezbednosnoj ogradi na granice što bi moglo da dovede do sukoba, navode izraelski mediji.

U sredu je američki predsednik Tramp saopštio da priznaje Jerusalim kao prestonicu Izraela i najavio da će se ambasada iz Tel Aviva preseliti u taj grad, ali se očekuje da se to ostvari tek za nekoliko godina.

Kurir.rs/RT/Sputnjik

Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track