AMERIČKI MEDIJI VEOMA ZABRINUTI ZA ZDRAVLJE PREDSEDNIKA: Tramp boluje od demencije?
Foto: EPA

GODINE

AMERIČKI MEDIJI VEOMA ZABRINUTI ZA ZDRAVLJE PREDSEDNIKA: Tramp boluje od demencije?

Planeta -

VIJUGE Bela kuća demantuje navode i ističe da će šef Bele kuće naredne godine ići na detaljan zdravstveni pregled i da će objaviti rezultate

VAŠINGTON - Nerazuman govor Donalda Trampa (71) u obraćanju medijima kad je potvrdio da će Amerika priznati Jerusalim za glavni grad Izraela doveo je do toga da pojedini mediji u SAD pokrenu spekulacije da predsednik boluje od demencije.

Sumnju je izneo Džo Skarboro, voditelj jutarnjeg programa „Morning Joe“ na TV stanici MSNBC.

Suvo grlo

On je izjavio da Tramp najverovatnije pati od demencije i da je to glavni razlog zbog čega je njegov govor bio nerazuman.

- Želim da budem vrlo oprezan pre iznošenja bilo kakve optužbe, ali po mom ličnom iskustvu, ljudi koji se muče da izgovore najobičnije pojmove imaju velikih problema. Nažalost, to je bio slučaj s mojom majkom, koja ima demenciju, ali to je potpuno u redu. Ali u slučaju Donalda Trampa - on je predsednik i kontroliše nuklearno oružje - rekao je on.

foto: PrintScreen

Bela kuća je brže-bolje odbacila ove navode. Pres-sekretar Sara Sanders je izjavila da će vojni doktor naredne godine pregledati predsednika i da će rezultati biti objavljeni u javnosti.

- Dobili smo puno pitanja o zdravlju predsednika, ali sve je to smešno. Predsednikovo grlo je bilo suvo i nema ništa više od toga - rekla je ona.

Poslednji podaci o zdravlju Donalda Trampa izneti su u jednoj tok-šou emisiji još tokom predizborne kampanje 2016. godine i u njima se šturo iznosilo samo da je on potpuno zdrav.

Porok brza hrana

Tramp je postao najstariji izabrani predsednik u istoriji SAD. On je bio osam meseci stariji od Ronalda Regana kad je ovaj prvi put izabran pre 36 godina. On važi za trezvenjaka. Navodno nikad nije konzumirao alkohol ili cigarete. Njegov glavni porok je brza hrana. „Mekdonalds“ je Trampov omiljeni restoran i često se gosti brzom hranom na službenim putovanjima predsedničkim avionom.

foto: AP

Još jedna ostavka

DINA PAUEL ODLAZI IZ BELE KUĆE

Dina Pauel, zamenica savetnika za nacionalnu bezbednost za strategiju Donalda Trampa, planira da podnese ostavku početkom naredne godine, ali će i dalje imati ulogu u vođenju diplomatije na Bliskom istoku, potvrdila je Bela kuća.

Dina Pauel je bila angažovana u diplomatiji koja se vodila širom Bliskog istoka, zajedno s višim savetnikom predsednika SAD Donalda Trampa i njegovim zetom Džaredom Kušnerom. Odluka Trampa da SAD zvanično priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela naišla je na osude širom arapskog sveta.

Činjenice

ŠTA JE TO DEMENCIJA

- Demencija je gubitak mentalnih sposobnosti poput sposobnosti razmišljanja, pamćenja i logičkog zaključivanja

- To je grupa simptoma koji mogu uzrokovati razne bolesti

- Simptomi uključuju i promene u ponašanju, u karakteru osobe, neočekivane promene raspoloženja

- Demencija nastaje kad se određeni delovi mozga razbole

- Najčešći uzrok demencije je Alchajmerova bolest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track