MISTERIJA NESTALE ARGENTINSKE PODMORNICE SE NASTAVLJA: Istražitelji imaju novi trag!
Foto: AP

BACA SE SVETLO NA DVE FIRME

MISTERIJA NESTALE ARGENTINSKE PODMORNICE SE NASTAVLJA: Istražitelji imaju novi trag!

Planeta -

Argentinski istražitelji su pokrenuli istragu protiv dve nemačke firme koje su radile na remontu podmornice San Huan. Ona je s 44 člana posade sredinom novembra nestala u južnom Atlantiku.

"Postoji sumnja da su prilikom remonta podmornice 2011. dve nemačke firme odgovorne za obnovu akumulatora platile mito, a iz dokumentacije o remontu nije vidljivo koje konkretne poslove su obavile na podmornici'', javljaju mediji.

Sumnja se da je podmornica nemačke proizvodnje potonula posle eksplozije jednog od akumulatora za koji su bile odgovorne firme "Ferostal" iz Esena i "Enersis-Hoker" iz Hagena.

foto: AP

Istraga zbog korupcije prilikom ugradnje oko pet miliona evra skupih akumulatora već je pokrenuta 2010, ali je, sve gurnuto pod tepih naveo je argentinski ministar odbrane Oskara Aguada.

"Postoje izjave osoba koje su bile uključene u radove da akumulatori ne odgovaraju potrebnim standardima'', rekao je Aguad.

Podmornicu klase S42 je izgradila nemačka kompanija Tajsen i 1983. isporučila argentinskoj mornarici.

"Ferostal" je saopštila da nije bila uključena u radove oko akumulatora, a druga firma nije reagovala na pitanja novinara.

Prema rečima Kornelije Šmit-Lirman, predsednice Spoljnjopolitičkog odbora argentinskog parlamenta, od nemačke vlade su zatražene informacije koje bi doprinele rasvetljavanju ovog slučaja.

Potraga za nestalom podmornicom je u međuvremenu službeno obustavljena, a 44 člana posade vode se kao nestali.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja