(VIDEO) BIO JE NAJPOZNATIJI ILUZIONISTA SVIH VREMENA, A JEDAN POLICAJAC GA JE OPTUŽIO DA JE PREVARANT: Uz pomoć ovog trika mu je zapušio usta pred svima!
Foto: Youtube/Printscreen

MAGIČNA PRIČA

(VIDEO) BIO JE NAJPOZNATIJI ILUZIONISTA SVIH VREMENA, A JEDAN POLICAJAC GA JE OPTUŽIO DA JE PREVARANT: Uz pomoć ovog trika mu je zapušio usta pred svima!

Planeta -

Erik Vajs, poznatiji kao Hari Hudini, godinama je zabavljao je svet svojim trikovima i vratolomijama.

Rođen je u jevrejskoj porodici u Budimpešti. Proslavio se kao iluzionista i mađioničar, a najviše ga pamte po neverovatnoj sposobnosti da se lako i brzo izvuče iz lanaca i sličnih zamki.

Pored toga, zahtevao je da se poštuju profesionalni standardi, pa je uvek bio spreman da raskrinka i tuži mađioničare koji bi imitirali njegove nastupe. Bio je i predsednik Udruženja američkih mađioničara.

foto: Youtube/Printscreen

Karijeru je započeo u 17. godini 1891, ali u početku nije imao uspeha. Ipak, nije odustajao i često je obavljao poslove koji niko nije želeo samo da bi preživeo, najčešće po muzejima i cirkusima.

U početku, fokusirao se na trikove sa kartama, a onda je postao majstor oslobađanja iz kaveza sa vodom, lanaca i lisica.

Kada je 1899. godine nastupao u Minesoti, spazio ga je menadžer Martin Bek, posle čega su razvili uspešnu saradnju. Hudini je počeo da nastupa pred elitom u vodečim vodvilj kućama.

Naredne godine, Bek mu je zakazao turneju po Evropi, a prva destinacija je bila London. U to vreme zarađivao je oko 300 dolara nedeljno, što je tada bilo veoma neverovatno.

Sve više ljudi je hrlilo da vidi čuvenog Hudinija i njegove trikove, pa je nastupao i u Škotskoj, Holandiji, Nemačkoj, Rusiji, Nemačkoj i Francuskoj.

U svakoj zemlji u kojoj je gostovao, zahtevao je od lokalnog policajca da ga pretrese i sa okovima na rukama i nogama zaključa u neku od njihovih ćelija. Svakog puta, čudesno bi se oslobađao.

Međutim, jedan nemački policajac je rekao da Hudini beži iz zatvora uz pomoć mita. Hudini ga je tužio i rešio je da dokaže da nije prevarant.

To je uradio tako što je pred svima otvorio sudijin sef, što naravno, nikome do tada nije pošlo za rukom.

Kurir.rs/Vintidž njuz Foto: Youtube/Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track