(VIDEO) AMER URADIO ONO ŠTO NIKO NIJE! NAPIO SE, PA POBEGAO U SEVERNU KOREJU: Ne kažete NE Pjongjangu!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

HTEO U RUSIJU

(VIDEO) AMER URADIO ONO ŠTO NIKO NIJE! NAPIO SE, PA POBEGAO U SEVERNU KOREJU: Ne kažete NE Pjongjangu!

Planeta -

Američki vojnikm koji je pre više od pola veka dezertirao u Severnu Koreju i tamo i ostao gotovo 40 godina, umro je u Japanu, u 77. godini.

Jedna od najneobičnijih hladnoratovskih drama započela je 1965. kada je Čarls Robert Dženkins, tada 24-ogodišnji narednik iz Severne Karoline nestao jedne noći u dok je bio u blizini demilitarizovane zone između dve Koreje.

Dženkins je 2004. izjavio da je prebegao kako bi izbegao dužnost u Južnoj Koreji i izbegao rat u Vijetnamu.

Napio se pa pobegao

“Bilo je vreme Božića, bilo je hladno i mračno. Počeo sam da pijem. Nikad nisam popio toliko alkohola”, ispričao je.

Popio je, kako je rekao, deset piva i rekao ljudima da pričekaju dok proveri put ispod njih. Tada je krenuo prema Severnoj Koreji, stavivši na vrh puške belu majicu.

Kaže da je planirao da ode u Rusiju i preda se, i nije očekivao da će ga Pjongjang zadržati.

Dok je bio u Severnoj Koreji učio je vojnike engleski i glumio zlog američkog špijuna u propagandnom filmu. Dženkins je tamo susreo i oženio Hitomi Sogu, Japanku 20 godina mlađu od njega koju je otela Severna Koreja kako bi pomogla u obučavanju špijuna.

Veliki strah

Strah za ličnu sigurnost i sigurnost porodice koju je zasnovao onemogućili su mu da odbije bilo kakav zadatak koji je stavljen pred njega.

“Ne kažete ‘ne’ Severnoj Koreji. Kažete jednu lošu stvar o Kim Il-sungu i iskopali ste sebi rupu, jer nestajete”, rekao je, misleći pritom na osnivača te države.

Sogi je dopušteno da se vrati u Japan 2002. a Dženkins je otišao za njom s njihove dve ćerke 2004. Tamo je napisao knjigu o svojim iskustvima u Severnoj Koreji.

Kurir.rs/ Net.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track