(VIDEO) LJUDI, PAMET U GLAVU: Tajni sef treba da spase svet od apokalipse, ali zbog ove greške sve može da propadne!
Foto: Profimedia

TREZOR

(VIDEO) LJUDI, PAMET U GLAVU: Tajni sef treba da spase svet od apokalipse, ali zbog ove greške sve može da propadne!

Planeta -

Smešten nadomak Arktika, trezor u kome se čuvaju semena iz čitavog sveta, trebalo bi da izdrži test vremena i ponudi spas čovečanstvu u slučaju kakve katastrofe, međutim, posle samo 9 godina rada, sumnja se u njegovu opremljenost i otpornost.

Sef čuva više od 860.000 uzoraka semena različitih biljaka koje su dostavile zemlje iz celog sveta, a ima mogućnost da skladišti 4,5 miliona vrsta biljaka.

Pre svega, čuva se seme useva koji su važni za proizvodnju hrane i održivu poljoprivredu. Cilj gradnje skladišta je i očuvanje bioraznolikosti u slučaju nestanka određenih biljnih vrsta, bilo zbog prirodnih katastrofa, bilo zbog ljudskog delovanja. Zbog toga se tamo može naći i jedinstveno seme drevnih sorti. Zbog niskih temperatura i manjka kiseonika ono može da preživi i stotinama godina. Međutim, sef će morati da se rekonstruiše.

"Klimatske promene nam stvaraju veliki problem. Promene u temperaturi i vremenski uslovi doprinele su tome da permafrost nije održiv na način na koji smo to očekivali", rekla je Hege Nja Ašim iz Norveškog direktorata za javnu gradnju.

"Sama zgrada trezora stoji postojano, ali je problem u tunelu koji vodi do u planine", rekla je.

Oko 17.000 kubnih metara materijala oko tunela će biti zamenjeno novim vodootpornim betonskim strukturama.

Istovremeno, radiće se na temelju, a biće ojačan i sistem za drenažu i hlađenje. Takođe, planira se gradnja još jednog objekta na 40 metara od ulaza u tunel. Taj objekat od 180 kvadrata trebalo bi da reguliše protok toplote.

Sef sudnjeg dana je sakriven oko 100 metara u planini na udaljenom ostrvu Svalbard između Norveške i Severnog pola. Napravljen je da spasi čovečanstvo u slučaju bilo kakve globalne katastrofe, a ta je lokacija odabrana upravo zbog permafrosta i stabilne tektonike.

Međutim, nedavno je poplava pogodila taj "trezor sudnjeg dana" kako se često naziva. Zbog globalnog zagrevanja i rekordnih temperatura otopio se permafrost u okolini trezora, pa je voda ušla u zgradu.

Srećom, nijedna semenka nije uništena, ali zbog poplave mnogi su se pitali kakva je sigurnost pred drugim katastrofama u budućnosti. Gotovo idealni uslovi za sigurnost semenki dovedeni su u pitanje zbog kiša i otapanja leda u vreme kad se očekivao sneg.

Kurir.rs/Sputnjik/Telegraph.co.uk Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track