Najnovije vesti

(VIDEO) ERDOGAN: Svet da prizna palestinsku državu i Jerusalim kao njenu prestonicu
Foto: EPA/Sedat Suna

ISLAMSKI SAMIT U ISTANBULU

(VIDEO) ERDOGAN: Svet da prizna palestinsku državu i Jerusalim kao njenu prestonicu

Planeta

ISTANBUL - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas svetske sile da priznaju Jerusalim za glavni grad palestinske države i poručio da bi SAD trebalo da ponište odluku o priznavanju tog grada kao prestonice Izraela.

Obraćajući se okupljenima na samitu muslimanskih lidera u Istanbulu, Erdogan je prošlonedeljnu odluku Vašingtona o priznavanju Jerusalima za glavni grad Izraela nazvao "nagradom za izraelska teroristička dela", kao i da taj grad predstavlja "crvenu liniju" za muslimane.

Prethodno je, uoči početka islamskog samita, ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao zemlje sveta da priznaju istočni Jerusalim za glavni grad palestinske države.

 

"Pre svega, sve druge zemlje moraju da priznaju palestinsku državu. Svi zajedno moramo tome da težimo", izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, uoči početka islamskog samita.

Islamski samit se održava posle odluke Vašingtona da prizna Jerusalim za glavni grad Izraela. Turska je pozvala lidere Organizacije islamske saradnje, koja okuplja više od 50 muslimanskih zemalja, na sastanak u Istanbulu da bi, kako se navodi, formulisali zajednički odgovor na odluku američkog predsednika Donalda Trampa.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/Sedat Suna

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

(KURIR TV) Dačić peva Erdoganu

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...