(FOTO) UJEDINJENE NACIJE SE ŠOKIRALE: Nismo očekivali ovoliko siromaštvo u tako bogatoj zemlji!
Foto: Twitter/Alston_UNSR

Ešerihija koli česta pojava u alabami

(FOTO) UJEDINJENE NACIJE SE ŠOKIRALE: Nismo očekivali ovoliko siromaštvo u tako bogatoj zemlji!

Planeta -

Američka država Alabama ima neke od najgorih oblika siromaštva u razvijenom svijetu, kako navodi zvanični zvaničnik UN-a

Filip Alston, kojeg posao šalje širom planete gde istražuje oblike ekstremnog siromaštva, rekao je da su neke stvari koje je video u delovima Alabame, u takozvanom Crnom pojasu, posebno kada je u pitanju uklanjanje otpadnih voda, bez presedana na Zapadu.

"Mislim da je to vrlo neuobičajeno u Prvom svetu. Ovo nije prizor koji se često viđa. Moram da istaknem da ovako nešto nisam pre video", rekao je Alston.

On je to izjavio dok je obilazio delove okruga Batler i okruga Loundes, gde je upoznao čoveka koji je imao promenljivu struju i septičku jamu koja je prestala da radi.

Ljudi u ovom okrugu često boluju Ešerihije koli i drugih bolesti povezanih sa ekstremnim siromaštvom, za koje se mislilo da su iskorenjene u SAD pre više od 100 godina, ali koje su nedavno ponovo registrovane u rukavcima okruga Loundes, koji se nalazi na samo dvadesetak kilometara od glavnog grada države, Montgomerija.

Mnogi stanovnici ovog okruga su toliko siromašni da ne mogu sebi da priušte javni kanalizacioni sistem, veća prave sopstvene linije koristeći PVC cevovode. Linije kreću iz kuća ljudi, sa nekih petnaestak metara iznad zemlje, i prazne se u obližnje jarke ili đubrišta.

"Ovo tim ljudima deluje bezbedno, ali Alabama je vrlo brdovita i bilo kakva jača kiša izazove poplave, a sve što one nanesu, širi se na čitavu oblast, uključujući i njihov komšiluk", rekao je Rohelio Mehija, pedijatar i infektolog.

Crni pojas Alabame dobio je naziv po ugljem bogatom tlu na severu države, ali je dobio drugo značenje nakon dovođenja robova za rad na plantažama. Već jako dugo je obeležen ekstremnim siromaštvom i rasnom diskriminacijom.

Kurir.rs/The Independent

Foto: Twitter/Alston_UNSR

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Građani Srbije jedu pokvareno meso, suhomesnate i mlečne proizvode! Država svesno ne uništava neispravnu hranu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track