Najnovije vesti

ZIMA IH NATERALA: Britanija je morala da se okrene Rusiji, a to se ne neće svideti njenim saveznicima sa Zapada

ZBOG VELIKIH HAVARIJA

ZIMA IH NATERALA: Britanija je morala da se okrene Rusiji, a to se ne neće svideti njenim saveznicima sa Zapada

Planeta

Velika Britanija primorana je zbog serije havarija na velikim evropskim gasovodima da gas nabavlja iz Rusije, i to iz projekta "Jamal", koji je pod sankcijama Zapada.

Tako će ta zemlja postati prvi kupac gasa tek otvorenog ruskog projekta, nakon što je novonastala kriza pojačala zabrinutost da bi u zimskom periodu moglo da dođe do rekordnog rasta cena.

Ruski predsednik Vladimir Putin tek prošle nedelje je otvorio projekat "Jamal", vredan 20 milijardi funti, na severu države. Međutim, nakon toga su cene derivata na britanskom tržištu dostigle najvišu cenu u poslednje četiri godine, zbog havarije na cevovodu "Severno more" i eksplozije na gasnom čvorištu u Austriji.

Dogovorena je isporuka prvog paketa gasa iz "Jamala" do uvoznog terminala u Velikoj Britaniji, uz pomoć posebnih ledolomaca-tankera. Prva isporuka gasa trebalo bi da se sprovede do kraja meseca. Međutim, ruski gasni projekat nalazi se pod sankcijama SAD i EU, zbog ruske aneksije Krima 2014. godine, što ceo posao ne čini baš primerenim.

Britanija retko uvozi tečni prirodni gas tokom zime, jer su cene tada obično daleko veće na tržištima Istočne Azije. Međutim, velika potražnja u Evropi dovela je vrtoglavog rasta cena gasa u ostrvskoj državi, na više od 10 miliona dolara po britanskim termalnim jedinicama. Tako se tržište gasa Velike Britanije izjednačilo sa azijskim, koja su najskuplja na svetu.

foto: Profimedia

Oko 40 odsto domaćih rezervi Britanije biće potrošene do Nove godine, zbog zastoja na isporukama, dok je snabdevanje Evrope takođe usporeno. Uprkos dešavanjima na ključnim tranzitnim rutama, vlada u Londonu je tvrdila da Velikoj Britaniji ne preti nestašica, zbog velikog broja izvora iz kojih se država snabdeva.

Ipak, rastući troškovi zaključivanja isporuka gasa tokom nestabilnog perioda još mogu da ostave posledice, piše britanski Telegraf. Dobavljači su obično prinuđeni da podignu cene kako bi pokrili veće troškove, dok manji dobavljači mogu da se suoče i sa egzistencijalnim rizikom. Takođe se očekuje da će trpeti i glavni industrijski korisnici.

Ed Koks, stručnjak za tržišta tečnog prirodnog gasa, rekao je da ovakav rast cena čini britansko tržište privlačnijim za izvoznike. Ipak, upozorio je da kupac, "Malezija Petronas", još može da otkaže pošiljku do kraja meseca, ukoliko pronađe profitabilnije tržište.

Azijski kupci već su podigli svoje ponude na 10,5 dolara, kao odgovor na

potrese na evropskom tržištu gasa.

"Ovaj teret (iz Jamala) sam po sebi neće napraviti veliku razliku u Velikoj Britaniji, ali ukazuje da je Evropa uticala na globalno tržište", dodao je Koks.

Kurir.rs/Telegraph.co.uk Foto: AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...