EU LIDERI ODOBRILI: Ide se u drugu rundu pregovora o Bregzitu
Foto: Profimedia

RAZVOD

EU LIDERI ODOBRILI: Ide se u drugu rundu pregovora o Bregzitu

Planeta -

Evropski lideri su dali zeleno svetlo za ulazak u drugu rundu pregovora o Bregzitu.

Pošto su potvrdili da je postignut dovoljna napredak u prvoj fazi razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, evropska dvadesetsedmorica su na samitu u Briselu postigli dogovor o pokretanje druge faze koja će podrazumevati pregovore o uslovima tranzcionog perioda i izradu okvira za buduće odnose.

U Briselu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici sa Irskom i novcu koji Velika Britanija treba da isplati Uniji u pravno obavezujući Sporazum o izlasku.

foto: EPA

Istovremeno počeće rad na uslovima tranzicionog perioda koji bi usledio po zvaničnom izlasku Velike Britanije iz EU u martu 2019. Velika Britanija je tražila da tranzicioni period traje dve godine.

Tokom tog perioda Velika Britanija bi trebalo da i dalje poštuje EU pravila i doprinosi budžetu, ali bez prava odlučivanja unutra EU institucija.

Kada je reč o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inistira od samog početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo tačno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

Devet meseci nakon što je Mejova proglasila da Britanija definitivno napušta EU, aktiviranjem člana 50, čini se da će biti novih muka za premijerku jer bi pregovori mogli veoma dugo da traju, prenose mediji.

U svom obraćanju, Mejova je naglasila da želi da nastavi sa formiranjem "dubokog i posebnog" budućeg partnerstva što je pre moguće, a uverena je da će privesti Bregzit kraju uprkos porazu u parlamentu.

U Briselu dodaju da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo sa "trećim zemljama" što će Velika Britanija postati tek od marta 2019. godine. Napominje se i da je će za izradu novog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU biti potrebno vreme, a kao referenca navodi se sedam godina pregovora Brisela o trgovinskom sporazumu sa Kanadom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Bregzit - početak kraja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track