(VIDEO) RUSKI SNAJPERI ŠOKIRALI AMERIČKE MEDIJE: Vojska SAD nema adekvatnu zaštitu, evo kakve su šanse protivnika
Foto: Youtube screenshot/RuptlyTV

analiza

(VIDEO) RUSKI SNAJPERI ŠOKIRALI AMERIČKE MEDIJE: Vojska SAD nema adekvatnu zaštitu, evo kakve su šanse protivnika

Planeta -

Američki mediji upozoravaju na visok stepen razvitka ruskog snajperskog oružja. Prema rečima američkih vojnih stručnjaka, trenutno se u ruskim oružanim snagama nalaze tri koncepcije snajperskog oružja, koje predstavljaju ozbiljnu opasnost po živote američkih vojnika

Američki medijski portal Nešnl Intrest prenosi da SAD imaju tehničku mogućnost da naprave balističku zaštitu vojnika, koja može da zadrži pogodak iz ruskih snajperskih pušaka SVD i SV-98, koje koriste municiju u standardnom kalibru 7,62h54mm.

Međutim, za potrebe ruskih jedinica, na bazi SVD je razvijena puška velikog kalibra SVDK koja koristi metak koji može da probije praktično svaku balističku ploču, i za čiji metak Amerikanci nemaju adekvatno rešenje.

Puška koristi zrno kalibra 9,3×64 mm 7N33, koji ima izuzetne balističke karakteristike. Naime, zrno ovog kalibra generiše energiju od 4920 Džula, i sposobno je da sa razdaljine od 200 metara probije čeličnu ploču debljine 10mm. Zbog svoje snage ovo zrno se uglavnom koristi za lov na trofejnu afričku divljač, kao što su to npr. slonovi, nosorozi i sl. Za razliku od standardne snajperske puške SVD, ova puška ima nešto veću težinu, koja bez optičkog nišana i nožica za oslanjanje dostiže 6,5 kg. Za nju je razvijen i novi optički nišan mod.

1P70 "Hiperon“ koji daje daleko kvalitetnije rezultate na daljinama većim od 800m. Zahvaljujući balističkim karakteristikama snajperske municije 7N33, kao i kvalitetu same puške SVDK, ovo oružje može da probije svaki tip balističke zaštite na daljini i do 600 metara, uključujući i lakooklopljena borbena sredstva. Pored ove puške, Amerikanci upozoravaju i na nove tipove snajperskih pušaka T-5000 koje koriste municiju u kalibru .338 Lapua (8,6×70 mm). Radi se o izuzetno moćnom metku visoke preciznosti. Takođe ga odlikuje izuzetno velika energija zrna (oko 6500 Džula) i sposobnost penetracije kroz svaki tip postojeće balističke zaštite.

Najnovija modifikacija ruske snajperske puške SV-98/SV-98M-338 će koristiti municiju u ovom kalibru. Dakle, postoji očigledna tendencija da Rusi sve svoje standardno snajpersko naoružanje polako konvertuju na jače kalibre koji će pored visoke preciznosti na velikim daljinama, imati sposobnost da probiju praktično svaki tip balističke zaštite koji je namenjen zaštiti vojnika. Američki panciri su razumnjivo nemoćni protiv ruskih snajperskih pušaka velikog kalibra, kao što su ASVK (skr.od Armeйskaя snaйperskaя vintovka krupnokalibernaя) i njene modifikacija ASVK-M, koje su se masovno koristile u Siriji i na Kavkazu.

Ove puške koriste metak u kalibru 12,7x108 mm, čije zrno generiše energiju od čak 18000 Džula gde prilikom direktnog pogotka žrtvi nema spasa, bez obzira na stepen njene zaštićenosti. Metak je sposoban da probije lakooklopljena borbena sredstva na daljini i do 1500 metara.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

LUDAK ILI MAHER? Pilot ruskog lovca rizikuje život zarad dobrog zezanja!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja