ODLAZI U ZABORAV POSLE 170 GODINA: Belgija ukida službu za slanje telegrama
Foto: Profimedia

ZASTARELO

ODLAZI U ZABORAV POSLE 170 GODINA: Belgija ukida službu za slanje telegrama

Planeta -

LONDON - Belgijska služba za slanje telegrama uskoro će prestati sa radom, 171 godinu pošto je poslat prvi telegram od Brisela do Antverpena.

Služba će prestati sa radom 29. decembra, piše britanski BBC i navodi da se to što je ta tehnologija iz 19. veka i dalje prisutna u doba Instagrama i Snepčeta može činiti neobično - pogotovo kada je Velika Britanija, koja je izumela telegram 1830-ih, tu službu ugasila još 1982. godine.

Kako se navodi, od 2006. godine ni SAD nema tu službu, a čak ni Indija, koja je dugo bila najveće svesko tržište za telegram, to je učinil 2013. godine.

Sistem telegrama je funkcionisao tako što bi kupac pozvao telefonom operatera i izdiktirao mu poruku, a on bi je zatim poslao primaocu. Međutim, cena od 23,75 evra za telegram od 20 reči plus 0,90 centi za isporuku u i oko Brisela, govori o tome zbog čega se sistem bori sa opstankom u eri neograničenih poruka i jeftinih tarifa mobilne telefonije.

Pre otkrića telefona, telegram je bio prvi sistem koji je omogućavao brzu transmisiju elektronskih poruka na velikoj razdaljini.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) DA LI JE MOGUĆE DA OVO RADE U NORVEŠKOJ? Samo ko prođe ovaj test može da postane bagerista!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja