UBEDLJIVA POBEDA: Loran Vokije novi predsednik francuske desnice!
Foto: Printscreen Facebook

OSTAVIO PROTIVNIKA DALEKO IZA SEBE

UBEDLJIVA POBEDA: Loran Vokije novi predsednik francuske desnice!

Planeta -

Za novog predsednika francuske desnice, stranke Republikanci, izabran je Loran Vokije.

Vokije (42) je izabran u prvom krugu internih izbora sa 74,64 odsto glasova, daleko ispred protivnika, Florans Porteli (16,11 odsto) i Mael de Kalan sa 9,25 odsto glasova.

Izabran je u nadi da će obnoviti značaj te tradiocnalne stranku u Francuskoj koja je doživela dvostruki fijasko dolaskom centriste Emanuela Makrona na vlast, javila je agencija Frans pres.

Izbor novog lidera stranke dolazi u godini kad je na predsedničkim izborima pobedio centrista Makron, a potom i njegova stranka "Republika u pokretu" na parlamentarnim izborima. Time su poražene tradicionalne stranke, levica i desnica, koje su se decenijama smenjivale na vlasti.

Vokije je omiljen kod simpatizera desnice zbog jasnog i za mnoge "tvrdog" desničarskog stava. Francuski Radio Evropa 1 je danas javio da se od njegovog dolaska na vlast prijavljuju novi članovi stranke, dok mu protivnici zameraju da od Republikanca želi da napravi novu varijantu Nacionalnog fronta, stranke ekstremne desnice.

Vokije je 2010. godine bio ministar za evropska pitanja, a godinu dana kasnije ministar prosvete, za vreme desničarkog predsednika Nikole Sarkozija. Do 2015. godine je bio potpredsednik stranke Republikance koja se ranije zvala Unija za narodni pokret (UMP).

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja