(VIDEO) OTIŠAO DA PLIVA I NIKAD SE NIJE VRATIO: Misterija nestanka premijera koja nije rešena ni posle 50 godina!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

NIKO NE ZNA ŠTA SE DOGODILO

(VIDEO) OTIŠAO DA PLIVA I NIKAD SE NIJE VRATIO: Misterija nestanka premijera koja nije rešena ni posle 50 godina!

Planeta -

Australijski premijer Harold Holt je nestao - reči su koje su 17. decembra 1967. punile sve medijske naslove u Australiji i svetu.

Tog dana je Holt (59) s prijateljima isplovio na otvoreno more kod plaže Čeviot u blizini Melburna, gde je nakon nekog vremena odlučio da mmalo otpliva. Iako je bio iskusan plivač, čini se da je potcenio jake morske struje i ignorisao savete prijatelja da ne ide na plivanje.

Nekoliko dana pre samog nestanka, Holt se srušio u parlamentu. Zvanična verzija bila je "manjak vitamina u organizmu", ali pretpostavlja se da se radilo o srčanom udaru.

Osim toga, Holt je patio od hroničnih bolova u ramenu zbog koje je pio lekove, a navodno i konzumirao morfijum. Ipak, ušao je u more i izgubio se posle nekoliko minuta.

Prijatelji su ga izgubili sa vidika i podigli uzbunu, posle čega je organizovana jedna od najvećih potraga u istoriji Australije. Nakon dva dana potrage, telo i dalje nije bilo pronađeno pa je vlada 19. decembra zvanično saopštila da se Holt smatra mrtvim, a premijersku poziciju preuzeo je njegov zamenik Džon MekEvan.

Prvi moderni australijski premijer

Holt je postao premer Australije 1966. godine, nepune dve godine pre svog nestanka. Mnogi ga smatraju prvim modernim australiskim premijerom, a uprkos svom kratkom mandatu ostao je upamćen po brojnim postignućima.

foto: Profimedia

Jedno od njih je zamena državne valute iz australijske funte u australijski dolar, a za vreme njegovog mandata izglasao se i legendarni referendum (1967) kojim je Aboridžine proglasilo zakonitim građanima Australije.

Holt je bio jako cenjen i voljen u političkom svetu, pa je negovao prijateljstva s brojnim moćnim čelnicima, poput tadašnjeg američkog predsednika Lindona Bajnsa Džonsona.

Utapanje, samoubistvo, ili kineska podmornica?

Cela Australija je bila u ogromnom šoku. Holta su tražili svi - od policije, vojske do građana. U potrazi je učestvovalo više od 300 ljudi. Nikakvi tragovi nisu nikad pronađeni, a policija je odmah isključila mogućnost samoubistva.

Naravno, i u ovom slučaju javile su se teorije zavere, od kojih je vredno izdvojiti onu da je u čitav slučaj bila uključena međunarodna zajednica i da je Holta otela podmornica, ruska ili kineska.

O tome je napisana i knjiga "Premijer je bio špijun" autora Antonija Greja. Iako službenih dokaza o utapljanju nema, jer telo nikad nije pronađeno, zadržao se utisak kako se Holt utopio. Imao je 59 godina.

Kurir.rs/ CNN

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track