BRZ ODGOVOR KINE I RUSIJE NA TRAMPOVU STRATEGIJU: Nismo više u Hladnom ratu!
Foto: EPA i AP, Foto: EPA/AP

SAGLASNI

BRZ ODGOVOR KINE I RUSIJE NA TRAMPOVU STRATEGIJU: Nismo više u Hladnom ratu!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp objavio je novu nacionalnu strategiju bezbednosti, uz poruku da će Sjedinjene Države slediti doktrinu po kojoj je "Amerika na prvom mestu".

Tramp je ocenio da su Kina i Rusija "revizionističke sile" i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbednost i prosperitet, na šta je stigao brz odgovor iz Kine i Rusije.

Peking Vašingtonu: Odbacite hladnoratovski mentalitet

Kineska vlada je danas kritikovala odluku američkog predsednika Donalda Trampa da Peking označi kao "strateškog rivala" i pozvala Vašington da "odbaci hladnoratovski mentalitet".

Ta Trampova odluka odražava "pobedu tvrde struje" u njegovoj administraciji, ocenjuje agencija Sinhua, te upozorava da će se američko-kineski ekonomski odnosi najverovatnije suočiti sa još većim pritiskom i izazovima.

"Pozivamo SAD da prestanu namerno da izvrću strateške namere Kine i da se odreknu hladnoratovskog mentaliteta. U suprotnom, povrediće druge i naneće sebi štetu", izjavila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Tim povodom saopštenjem se oglasila i kineska ambasada u Vašingtonu.

"Sebično je staviti vaš nacionalni interes iznad interesa drugih zemalja i zajedničkog interesa međunarodne zajednice. Kineska strana se zalaže za miroljubivu koegzistenciju sa svim zemljama", navodi se u saopštenju ambasade.

Moskva: Letimično smo pročitali američku strategiju i jedno nam je jasno

U Moskvi se proučava nova strategija američke nacionalne bezbednosti, ali letimično čitanje pokazuje imperatorski karakter dokumenta, nespremnost da se odrekne jednopolarnog sveta, izjavio je novinarima pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

"Što se tiče nove strategije bezbednosti SAD, dokument je prilično obiman i, nesumnjivo, potrebno ga je pažljivo proučiti, što će i uraditi odgovarajuće službe. Letimično čitanje, posebno onih delova strategije u kojima se pominje naša država, odaje imperatorski karakter dokumenta, nespremnost da se odustane od jednopolarnog sveta i tvrdoglavo neprihvatanje višepolarnog sveta“, rekao je Peskov.

foto: EPA/Chris Kleponis

On je naveo da se u ovom dokumentu govori i o saradnji sa Rusijom u oblastima koje su u interesu Amerikanaca.

"To je u potpunosti u skladu sa našim pristupom koji je objavio predsednik (Vladimir Putin) jer i Moskva takođe traži saradnju sa SAD tamo gde to nama odgovara i koliko su spremne naše američke kolege“.

U američkoj Strategiji za bezbednost se govori da Rusija ulaže u nove vojne kapacitete, uključujući i sisteme nuklearnog naoružanja koji su i najveća od postojećih pretnji Sjedinjenim Američkim Državama.

U dokumentu Vašington optužuje Moskvu da Rusija ulaže sredstva u "destabilizaciju sajber-prostora“.

SAD vide pretnju po svoju bezbednost i u pokušajima Rusije da "podriva demokratiju" putem medija, tvrdi se u Strategiji za nacionalnu bezbednost.

Kurir.rs/ Tanjug/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA i AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: POLICAJAC LIKVIDIRAN NA ZADATKU! Ubica se posvađao sa familijom, pa potegao automatsku pušku na policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track