SVI MISLE DA JE SEVERNA KOREJA SKROZ IZOLOVANA: Evo koje zemlje su i dalje u dobrim odnosima s Pjongjangom!
Foto: Fonet/AP

DIPLOMATSKE MISIJE

SVI MISLE DA JE SEVERNA KOREJA SKROZ IZOLOVANA: Evo koje zemlje su i dalje u dobrim odnosima s Pjongjangom!

Planeta -

Severnu Koreju često predstavljaju kao zemlju izolovanu od ostatka sveta, ali činjenica je da ta zemlja ima diplomatske veze sa skoro 50 država. A koje su to zemlje i koliko su jaki ti odnosi?

Po osnivanju Severne Koreje 1948, zemlja je ustanovila formalne diplomatske odnose sa više od 160 zemalja.

Danas, 25 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku i Švedsku, imaju diplomatske misije u Severnoj Koreji.

Kina i Rusija, kao nekadašnje komunističke komšije, bile su među prvima koji su uspostavili diplomatske veze po stvaranju Demokratske narodne republike Koreje - kako je zvanično poznata.

Sjedinjene Američke Države sada pritiskaju ostatak sveta da prekine svoje veze sa Pjongjangom.

Među onima koju krenuli u akciju su Španija, Kuvajt, Peru, Meksiko, Italija i Mjanmar. Svi oni su iz Severne Koreje povukli ambasadore ili diplomate u proteklih nekoliko meseci. Portugal, Uganda, Singapur, UAE i Filipini su takođe suspendovali odnose ili prekinuli kontakt.

foto: EPA

Ali mnoge severnokorejske misije širom sveta ostaju otvorene za saradnju sa drugim zemljama. Neke čak tek sada ugovaraju poslove, budući da Pjongjanga sarađuje sa brojem afričkih zemalja.

Samo šest od 35 članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja je najveća internacionalna organizacija najrazvijenijih svetskih ekonomija, ostale su u dobrim odnosima sa Pjongjangom.

SAD nikada nisu ustanovile diplomatske odnose sa Severnom Korejom. Nije ni Japan, Južna Koreja i Francuska.

foto: Reuters

To znači da SAD i njeni najbliži azijski saveznici šture informacije o Pjongjangu dobijaju od drugih zemalja, poput Britanije, Nemačke i Švedske, piše BBC.

Ambasade Severne Koreje se samofinansiraju, uprkos brojnim navodima da funkcionišu kao frontovi za nedozvoljene aktivnosti.

foto: Profimedia

A šta zapravo ta diplomatska predstavništa mogu postići? U nekim socijalističkim i komunističkim zemljama, poput Kube, Venecuele i Laos, veza sa Severnom Korejom ističe sličnost zajedničke ideološke podrške.

Danas se ti odnosi više održavaju zahvaljujući zajedničkom anti-amerikanizmu nego istoj ideologiji. Slično je i sa odnosom prema Siriji i Iranu.

Kurir.rs/Vijesti/BBC Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track