PRIČA KAKVE NEMA NI U FILMOVIMA: Ovaj bankar je prevario bogataše za 100 miliona dolara, a sada živi u luksuzu na Azurnoj obali!
Foto: Profimedia

BILI SU SAVRŠENE METE

PRIČA KAKVE NEMA NI U FILMOVIMA: Ovaj bankar je prevario bogataše za 100 miliona dolara, a sada živi u luksuzu na Azurnoj obali!

Planeta -

Jedne srede u Parizu, elegantno obučen bankar sa francuske rivijere ušao je u policijsku stanicu, seo i započeo veoma zanimljivu priču.

"Moj posao je bio da umnožavam novac klijenata", rekao je Fabijen Galjo u sobi za saslušanja u Parizu i priznao da je prevario klijente za 100 miliona dolara u okviru tzv. “Poncijeve šeme”.

Galjo je bio jedan od dvojice predsednika švajcarske kompanije za upravljanje velikim novcem "Hotinger i partneri". Imao je bogate klijente iz celog sveta: biznismena u Singapuru, umetnike u Italiji, vlasnike tehnoloških kompanija u SAD. Sve njih je namamio obećavajući im niske poreze, visoku dobit i švajcarsku diskreciju. Kada bi neka investicija krenula po zlu, Galjo je, kako je objasnio, “uzimao novac od jednog klijenta da bi platio drugom”.

Ta priča je, kaže, trajala 15 godina.

"Nemam više ništa"

Bilo je to 23. januara 2013. Nakon toga je njegov partner plačnim glasom preneo vest klijentima kompanije. Jedanaestoro je podnelo civilnu i krivičnu tužbu protiv Galja u Švajcarskoj. Učinila je to i sama kompanija. Matična kuća, iz koje je nastala kompanija "Hotinger i partneri", švajcarska banka "Hotinger & Cie", koja ima tradiciju još iz 18 veka, pretrpela je gubitke zbog kojih je pala pod stečaj.

Galjo je priznao krivicu:"Pošto sam godinama živeo u laži, danas vam odgovaram krajnje otvoreno. Nemam šta da krijem".

Sud je naložio Galju da vrati 150.000 evra (177.000 dolara), koliko, kako veruju, može da skupi. Osuđen je na pet godina zatvora za kriminalne radnje u Luksemburgu. Žalio se, i nakon što je proveo godinu dana u zatvoru u Luksemburgu, uslovno je oslobođen, a kazna mu je skraćena na četiri godine. U Luksemburgu je običaj da osuđenik odsluži polovinu uslovne kazne, što znači da će Galjo morati da odleži još svega 12 meseci kada se vrati u zatvor.

Posle toga, moći će da se pridruži porodici u zatvorenom ekskluzivnom naselju u okolini Kana, gde su iznajmili vilu, uprkos tvrdnjama da su bankrotirali. Tužilaštvo u Ženevi, gde je bilo sedište firme, pokrenulo je istragu 2013, koja je u toku. Međutim, posle pet godina, Galjove žrtve sumnjaju da će ikada ostvariti pravo. Švajcarske vlasti nisu podigle optužnicu, a nema nagoveštaja ni o pokretanju istrage u SAD.

Galjo je imao talenta da privuče klijente.

foto: Profimedia

Godine 2007, posrednik u Los Anđelesu upoznao je Galja i njegovog partnera Klermon-Tonera sa Dajanom i Endruom Benedekom, kanadskim inežnjerima, koji su nedavno prodali fabriku za prečišćavanje vode Dženeral elektriku za 656 miliona dolara. Upravo su kupili nemačku kompaniju i nameravali su da se presele u Evropu, pasje otvaranje računa u švajcarskoj banci činila dobrom idejom. Galjo ih je obasipao pažnjom, organizovao je obilazak nekretnina u Ženevi i Monaku i čak je insistirao da Dajana putuje avionom “u vlasništvu kompanije”. Zapravo ga je iznajmio specijalno za tu priliku - za 40.000 dolara.

foto: Profimedia

"Pridobio nas je ogromnom predusretlivošću", kaže 59-godišnja Dajana. Benedekovi su postali njegovi klijenti u aprilu 2008.

Nekoliko meseci kasnije, nemački programer Rajsfelder, koji živi u blizini San Franciska prodao je startap agenciju kompaniji Expedia za 85 miliona dolara. Imao je 33 godine i planirao je da od tog novca plati put oko sveta s verenicom. Bio je savršena meta: novi bogataš, finansijski neiskusan i dekoncentrisan. Isti posrednici upoznali su Galja i sa Benedekovima. Brzo je uspostavio emocionalnu vezu s njima. Rajsfelder ga je na kraju čak pozvao na venčanje na Kajmanskim ostrvima.

Kada su Benedekovi počeli da prave planove za povratak u SAD, tražili su od Galja da im prebaci 30 miliona dolara u drugu banku. Galjo je to mesecima odlagao sve dok novi bankari bogataškog para nisu sklopili kockice i ustanovili da nedostaja milionski iznos. Galjo je prestao da odgovara na pozive i poruke. Tri nedelje kasnije ušao je u policijsku stanicu u Parizu.

Kurir.rs/Blumberg Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EVO ZBOG ČEGA ĆE SE PUTIN UKLJUČITI U PREGOVORE BEOGRADA I PRIŠTINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja