Najnovije vesti

HOĆE LI OVO SMIRITI HAOS U KATALONIJI? Danas glasanje za regionalne vođe, evo šta kažu prognoze!
Foto: AP, Foto: AP

GRAĐANI NA BIRALIŠTIMA

HOĆE LI OVO SMIRITI HAOS U KATALONIJI? Danas glasanje za regionalne vođe, evo šta kažu prognoze!

Planeta

U Kataloniji se danas održavaju vanredni regionalni izbori, a prema anketama ni partije koje se zalažu za nezavisnost, a ni one koje se zalažu za jedinstvo Španije, neće uspeti da obezbede većinu glasova.

Kao najverovatniji ishod vidi se parlament u kojem nijedna stranka nema apsolutnu većinu i višenedeljna natezanja oko formiranja nove regionalne vlade.

Mnogi se nadaju da će ovi izbori rešiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore, navodi agencija.

Referendum o otcepljenju Katalonije od ostatka Španije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida.

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Puđdemon i četiri bivša člana katalonske vlade borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Puđdemon je iz Brisela vodio kampanju za regionalne izbore.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...