Najnovije vesti

ZAPAD U STRAHU: Ako ruske podmornice iseku kablove u Atlantiku, nastaće haos!
Foto: Profimedia

UGROŽENE BAZE PODATAKA

ZAPAD U STRAHU: Ako ruske podmornice iseku kablove u Atlantiku, nastaće haos!

Planeta

Ruske podmornice dramatično su ubrzale aktivnosti oko podvodnih kablova za prenos podataka u severnom Atlantiku, što je deo deo agresivnijeg pomorskog manevra koji je naterao NATO da oživi svoju komandu iz vremena Hladnog Rata, navode američki mediji.

Rusko fokusiranje na kablove, koji omogućiju onlajn i druge komunikacione veze sa Severnom Amerikom i Evropom, mogle bi da Kremlju pruže moć da ih prekinu ili dođu u kontakt sa vitalnim bazama podataka. Ruske podmornice, kako se navodi, povećale su se do nivoa koji nisu viđeni još od kraja Hladnog Rata.

"Sada svedočimo ruskoj podvodnoj aktivnosti u vezi sa kablovima kakvu, verujem, nikad nismo videli. Rusiju očigledno zanima pomorska infrastruktura zemalja NATO pakta, kao i čitave severnoatlanske alijanse", izjavio je jedan od komandanata pomorskih snaga NATO.

NATO je odgovorio na ovo planovima za ponovno uspostavljanje komandnog štaba, koji je zatvoren kada se Hladni Rat završio, kako bi se time pomoglo u jačanju bezbednosti Severnog Atlantika. NATO saveznici takođe žure sa povećanjem svojih pomorskih kapaciteta, kao i sa razvojem naprednih aviona za otkrivanje podmornica.

Jedan od čelnih britanskih voijnih komandanata takođe je upozorio da bi Rusija mogla ugroziti kablove koji predstavljaju kičmu moderne globalne ekonomije. Baze u privatnom vlasništvu, od kojih su neke postavljene još 1858. godine, nose skoro sve onlajn komunikacije, olakšavajući trilione dolara dnevne trgovine. Ako bi Rusi odsekli kablove koji ih nose, moglo bi se desiti da padne internet. Ako bi hakovali baze i došli o kontakt sa podacima, to bi Rusima omogućilo značajan uvid u talas svetskog internet saobraćaja.

Kurir.rs/The Washington Post

Foto: Printscreen Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) LETVOM GA TUKAO DO SMRTI! Policija još traži Nemanju C, ubicu sa Miljakovca!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...