AVGANISTANAC U PARIZU: Satima čekamo u redovima... nekada dobijemo hranu, nekad ne
Foto: Profimedia

Muke migranata

AVGANISTANAC U PARIZU: Satima čekamo u redovima... nekada dobijemo hranu, nekad ne

Planeta -

Lokalne vlasti u Francuskoj utrkuju se sa vremenom da odgovore na zahtev predsednika Francuske Emanuela Makrona da do kraja godine sklone sa ulice migrante, suočene sa glađu i sve nižim temperaturama.

Jedan od migranata, 25-godišnji Avganistanac Samsor Rasoli kaže da živeći na ulici, u šatorima "nekad dobiješ hranu, nekad je ne dobiješ".

Kako prenosi AP, on stoji u redu od 6 časova, čekajući da podnese zahtev za azil u Parizu, gde neki čak provode i celu noć na prljavom trotoaru, samo da ne bi izgubili svoje mesto.

Vrata se sredinom dana zatvaraju, a ovog puta je popunjeno 100 mesta za tražioce azila.

Kako agencija navodi, lokalne vlasti verovatno neće uspeti da do kraja godine odgovore na zahtev Makronove vlade koja sve više steže obruč proterivanjima, pritiscima na ekonomske migrante i dozvolama za velike provere dokumenata migranata po skloništima.

Kritičari navode da je sve oštrija migrantska politika Makrona, iako umotana u ogrtač dobre volje, kontradiktorna slici o njemu kao humanisti koji je porazio antiimigrantsku populistkinju u predsedničkoj trci.

Kako agencija navodi, migranti i dalje prelaze veliki put da bi stigli do Francuske, a samo u Parizu, policija je evakuisala oko 30.000 ljudi koji su kampovali na trotoarima u poslednje dve godine.

Azil otvara vrata za privremeno stanovanje, ali samo trećini od 95.000 tražilaca je ove godine prihvaćen zahtev, naveli su zvaničnici iz vlade.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: ISTRAGA PRI KRAJU! Evo šta još treba da uradi Tužilaštvo da podigne optužnicu protiv Zorana Marjanovića?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track