Najnovije vesti

KINA MENJA USTAV: Si bi da ostane na vlasti i posle 2022. godine!
Foto: EPA / Fred Dufour

PROMENE

KINA MENJA USTAV: Si bi da ostane na vlasti i posle 2022. godine!

Planeta
15:24h

Politbiro Komunističke partije Kine će narednog meseca raspravljati o predlogu izmene ustava zemlje, koja bi bila prva izmena od 2004. godine.

Odluka o tome doneta je na današnjem sastanku koji je vodio kineski predsednik Si Đinping, ali se ne precizira o kakvim se izmenama ustava,, radi ovoga puta.  Inače ustav je usvojen 1982. godine i od tada je promenjen pet puta.

Pojavile su se spekulacije da predsednik Kine želi da ostane na funkciji i posle 2022. godine, jer kako navodi Blumberg prilikom predstavljanja novog partijskog rukovodstva, u oktobru, nije jasno naznačio ko bi mogao da bude njegov naslednik.

Prema sadašnjem ustavu, šef kineske države, može da ima samo dva mandata od po pet godina, dok u slučaju druge dve Sijeve funkcije - predsednika partije i komandanta vojske, ne postoje ograničenja.

Si je u oktobru, posle izmene statuta partije, postao jedan od najmoćnijih vođa u istoriji Kine i podseća da su u izmenjeni statut unete najvažnije inicijative koje je Si pokrenuo u prvih pet godina na vlasti, od kampanje za borbu protiv korupcije do Inicijative "Pojas i put".

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Fred Dufour

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: KO NAS TO SNIMA? Ministar Stefanović rešio misteriju o kamerama!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...