Najnovije vesti

(FOTO) NEOBIČNA LISTA POBEDNIKA I GUBITNIKA 2017: Pčele su trijumfovale, ali su šume širom Evrope imale najgoru godinu do sada, otkrijte zašto
Foto: AP

Folksvagen, ALKOHOL, šume

(FOTO) NEOBIČNA LISTA POBEDNIKA I GUBITNIKA 2017: Pčele su trijumfovale, ali su šume širom Evrope imale najgoru godinu do sada, otkrijte zašto

Planeta

Folksvagen, Kina, pčele i industrija alkohola su među ovogodišnjim pobednicima u areni društvenih zbivanja, prema proceni portala Politiko koji među gubitnike, između ostalih, svrstava evropske šume, ugalj, protivnike vakcinacije i britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa.

POBEDNICI

1. Folksvagen

Nemačkog giganta na polju automobilske industrije ovaj portal navodi među pobednicima u 2017. jer je uspeo da zaobiđe Dizelgejt krizu u Evropi, iako je u SAD morala da isplati milijarde dolara na ime obeštećenja.

foto: AP

Dve godine nakon što je obelodanjeno da je Folksvagen u 11 miliona automobila na dizel instalirao softver za falsifikovanje nivoa zagađujucih materija u izduvnim gasovima, ista ta kompanija je u novembru ove godine zabeležila rekordan broj prodatih vozila u jednom kalendarskom mesecu - čak 594.300 vozila širom sveta.

"Ova priča o uspehu odnosi se i na nemačku automobilsku industriju generalno", navodi Politiko, primećujući da "Folksvagen" i dalje uspešno tvrdi da ne duguje nadoknadu svojim evropskim kupcima.

2. Margrete Vestager

U pobedničkim redovima u godini na izmaku je i Margrete Vestager, evropska komesarka za konkurentnost, koju portal u svom evropskom izdanju opisuje kao najstrožijeg tehnološkog regulatora u svetu 2017. nakon što je propisala pozamašne novčane kazne onima poput Fejsbuka, Gugla i Amazona zbog digitalne prevare.

foto: AP

"Njena zvezda je u tolikom usponu da postoji velika šansa da ona postane novi predsednik Evropske komisije", navodi Politiko.

3. Kina

foto: AP

I Kina je jedan od velikih pobednika 2017, prema analizi ovog portala, jer je izbegla kaznene tarife, ali nije dopustila ni da je SAD etiketiraju kao manipulatora valutom, pa je time izbegla i trgovinski rat s američkim predsednikom Donaldom Trampom, koji se pak pokazao krotkijim nego što su mnogi očekivali, stoji u analizi.

"Kina je osigurala veliku pobedu nateravši EU da prihvati njen status tržišne ekonomije. Lideri EU su priznali status Kine 20. decembra stupanjem na snagu novog antidamping zakona koji će zameniti stari sistem, a koji je Kinu tretirao kao netržišnu ekonomiju. Na papiru, Kina sada važi za ravnopravnu članicu Svetske trgovinske organizacije", navodi se u tekstu.

4. Pčele

foto: AP

Među pobednicima su se našle i pčele, "koje očito imaju prijatelje na visokim položajima", a jedan od njih je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je to ponosno rekao svom komesarskom timu.

Evropska komisija iznela je predloge o proširenju moratorijuma na celu EU kad je reč o upotrebi tri neonikotinoidne vrste pesticida, za koje se sumnja da doprinose smanjenju populacije pčela, podseća portal.

5. Martin Selmair i Majkl Gouv

Među pobednicima je i šef Junkerovog kabineta Martin Selmair, koji je uspeo da blokira plan o uključivanju propisa o slobodnom protoku podataka u trgovinske sporazume, ali i Majkl Gouv, britanski serketar za prirodnu sredinu s vizijom o "zelenijoj" Britaniji posle Bregzita.

6. Proizvođači alkohola

foto: AP

Kakve god kritike da su proizvođači alkohola dobili od evropskog komesara za zdravlje proteklih godina, 2017. je još jedna u kojoj su oni uspeli da spreče uvođenje evropskih pravila o etiketama sa podacima o kalorijama i sastavu pića, primećuje Politiko.

7. Mario Dragi

U ovogodišnje pobednike svrstan je i Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke, koji je uspeo da izdestvuje jednu od najvećih odluka za finansijska tržišta u novijoj monetarnoj istoriji - da prepolovi obimani mesečni program kupovine obveznica na 30 milijardi evra od januara, a da to predstavi kao "ništa posebno", piše ovaj portal.

Još jedan Mario je u grupi uspešnih - portugalski ministar finansija Mario Senteno, koji je predsednik Evrogrupe postao kao kandidat sa malim šansama.

8. Pasoš EU

foto: Profimedia

Pobednik je i kestenjasti pasoš EU - od kojeg Britanija odustaje - jer taj dokument, ukazuje evropski portal, omogućuje putovanje bez viza među državama članicama i rad u 28 zemalja EU.

GUBITNICI

1. Evropske šume

foto: AP

S druge stane arene društvenih zbivanja su gubitnici, prema proceni Politika, a prve su - evropske šume čijih je oko milion hektara izgorelo u EU 2017, što je najmanje četiri puta više nego što je od 2008. do 2016. iznosio godišnji prosek od 236.000 hektara.

2. Majkl O'Liri

Gubitnik je i Majkl O'Liri, direktor irske lou-kost kompanije Rajaner, koja je imala burnu drugu polovinu 2017. godine, pri čemu je najavila da će otkazati letove koji će pogoditi 400.000 putnika zbog problema sa spiskovima pilota, što je izazvalo oštar odgovor regulatora EU i nacionalnih vlasti.

3. London, Milano i Bratislava

foto: AP

London, Milano i Bratislava su, takođe, jasni gubitnici u trci za novo sedište Evropske agencije za lekove, koja se seli iz Londona, dok je s druge strane - pobednik Amsterdam.

4. Uber

foto: AP

U gubitničku grupu Politiko je svrstao i taksi kompaniju Uber, koja je u roku od 12 meseci prošla kroz skandal vezan za seksualno uznemiravanje, promenu rukovodstva, otkriće kršenja podataka velikih razmera...

5. Marija Gabrijel

U istoj grupi je, navodi portal, i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel, "jer je propustila priliku da ostavi vidljiv trag u evropskoj digitalnoj agendi".

6. Ugalj

foto: AP

Gubitnik je i ugalj, ponovo - jer je i u 2016. bio na toj strani, a zbog predviđanja o zastoju u tražnji zbog sve veće upotrebe obnovljivih oblika energije i ograničenja u emisiji štetnih gasova.

7. Skeptici u pogledu vakcinacije

Politiko smatra gubitnicima i skeptike u pogledu vakcinacije, za koje navodi da su na društvenim mrežama ove godine digli veliku buku, ali da su njihovi pokušaji samo ohrabrili još strožiju politiku širom EU, naročito s obzirom na epidemiju malih boginja u Rumuniji i Italiji.

foto: AP

8. Karsten Kenteger i Dejvid Dejvis

Karsten Kengeter, generalni direktor nemačke berze, koji je u oktobru najavio ostavku nakon što su na istu pozvali investitori, takođe je na gubitničkoj strani, kao i britanski ministar za Bregzit Devid Dejvis, čiji se kredibilitet srozao krajem godine kada je otkrio da su pregovori o Bregzitu manje pregovori, a više niz instrukcija koje on treba da sledi, zaključuje Politiko.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...