Najnovije vesti

RAHOJ PUĐDEMONU: Apsurdno je vladati iz inostranstva!
Foto: AP / Francisco Seco

Ispratio 2017. godinu

RAHOJ PUĐDEMONU: Apsurdno je vladati iz inostranstva!

Planeta
16:46h

Španski premijer Marijano Rahoj nazvao je danas apsurdnim pokušaj smenjenog katalonskog lidera Karlesa Puđdemona da "vlada iz inostranstva".

"Apsorudno je pokušavati biti premijer regiona dok živite u inostranstvu", rekao je Rahoj, koji je odlazeću 2017. godinu okarakterisao kao "veoma tešku".

Rahoj je naveo i da bi prva sednica regionalnog parlamenta trebalo da bude održana 17. januara, posle nedavno održanih regionalnih izborima na kojima su separatističke partije osvojile tesnu većinu u parlamentu.

To je prvi korak ka ponovnom formiranju lokalne vlade pošto je prethodnu raspustio španski premijer nakon što su u oktobru katalonski poslanici, u tadašnjem sazivu, glasali za proglašenje te španske pokrajine nezavisnom republikom.

Po formiranju parlamenta, poslanici moraju da predlože kandidata koji će da predvoditi regionalnu vladu i koji prvo mora da se suoči sa glasanjem o poverenju.

Separatističke partije bi mogle da imaju poteškoće prilikom formiranja vlade s obzirom da su mnogi od njihovih lidera suočeni sa sudskim procesima.

"Nadam se da ćemo što je pre moguće dobiti katalonsku vladu koja je otvorena za dijalog i koja će moći da se poveže sa svim Kataloncima, a ne samo polovinom njih", poručio je Rahoj u obraćanju naciji, sumirajući rezultate u 2017. godini.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! OVK ĆE PONOVO UBIJATI SRBE?!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...