BIVŠE RADNICE OTKRILE ISTINU O RADU NA JAHTAMA BOGATAŠA: Ponekad sam na nogama i 25 sati, ne stižem da jedem
Foto: Profimedia

Krvav hleb

BIVŠE RADNICE OTKRILE ISTINU O RADU NA JAHTAMA BOGATAŠA: Ponekad sam na nogama i 25 sati, ne stižem da jedem

Planeta -

Betani Silkoks i Sara Begbi godinama su radile kao deo posluge na jahtama bogataša.

Druženje s bogatim i slavnim ličnostima, putovanja na egzotične destinacije ili napojnice od 4 hiljade evra, sve je to bio deo njihovog posla. Ali, devojke tvrde da se ispod te glamurozne površine krije mnogo negativnog, kao što je rad od 18 sati dnevno, zahtevni gosti i meseci provedeni daleko od kuće. Sara se na ovaj posao odlučila 2014, kada joj je dečko koji je radio na jahti Triniti rekao da njegova kompanija traži radnike. Sledećih godinu i po Sara je provela ploveći na luksuznom brodu i posetila zemlje poput Tajlanda, Indonezije, Malezije i Singapura. Begbi kaže da se posao nije završavao ni nakon ponoći jer je gostima tada trebalo obezbediti noćne obroke, kao što su sladoled, kolači ili sendviči. Na spavanje je išla kasno, a budila se vrlo rano.

"Na nogama sam bila od 6 ujutro, pa sledećih 16 do 18 sati, s tim što bih tokom dana jedva sela na dvea minuta. Ako i toliko", tvrdi Sara. Prostor u kojem je spavala bio je toliko mali da se, kako je rekla, osećala kao da je u zatvoru. Ipak, to je nadoknadio pristup nekim od najneverovatnijih mesta na sveta. Dnevni troškovi bili su minimalni jer smeštaj nije plaćala, a mesečno bi zaradila do 2.210 funti. U slobodno vreme živela je skoro kao njeni gosti. Uživala bi u hotelima s pet zvjzdica i jela u najboljim restoranima, a sve je finansirala svojim novcem. Kaže da se u celoj toj priči najteže podnosi odvojenost od porodice i prijatelja, naročito u vreme kada su praznici i rođendani.

Silkoks je posluživala poslovne ljude i članove kraljevskih porodica, piše Dejli mejl.

foto: Profimedia

Betani je kao deo posluge na brodu radila tri godine nakon što je završila fakultet. Smatrala je da je to odlično životno iskustvo. "Najduže sam na nogama provela 25 sati, a na kopno jednom prilikom nisam kročila čak 40 dana. Retko smo imali vremena za ručak, pa bi uglavnom nešto usput gricnuli", ispričala je Betani koja je mesečno zarađivala više od 3.000 funti, sa svim plaćenim troškovima, povratnom kartom i 60 dana plaćenog godišnjeg odmora. "Najčudnije što sam ikad poslužila je sendvič s piletinom i čipsom", prisetila se Betani. Danas radi u Londonu, a iako je mnogo toga pretrpela, priznaje da se ponekad oseća pomalo usamljeno jer je tri godine provela okružena mnoštvom ljudi.

Kurir.rs/Radiosarajevo.ba

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

I ONA IMA SNIMAK SA JAHTE: Nives Celzijus u akciji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track